Moscova, despre pericolul unui dezastru nuclear în cazul atacării Siriei

Un atac împotriva Siriei ar putea duce la o catastrofă nucleară, în cazul în care o rachetă ar lovi un reactor conținând uraniu radioactiv, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

„Dacă o rachetă, intenționat sau din greșeală, ar lovi reactorul nuclear de lângă Damasc, consecințele ar fi catastrofale”, a avertizat Aleksandr Lukașevici, într-o declarație.

Ministerul rus de Externe a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU să realizeze un studiu de risc în vreme ce Statele Unite caută sprijin internațional pentru o posibilă acțiune militară împotriva Siriei.

Lukașevici a precizat că regiunea ar risca o „contaminare cu uraniu îmbogățit și nu ar mai putea fi controlat materialul nuclear”, adăugând că ar exista posibilitatea ca astfel de material să ajungă în mâinile cui nu trebuie.

Comitetul pentru afaceri externe a Senatului american autorizează folosirea forței în Siria

Comitetul pentru afaceri externe al Senatului american a aprobat o rezoluție prin care se autorizează folosirea forței împotriva guvernului lui Bashar al-Assad pentru acuzația de folosire a armelor chimice.

Rezoluția a fost adoptată miercuri, cu 10 voturi pentru și 7 împotrivă, acesta urmând a fi votat și în plenul senatului, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Senatorul republican John McCain a declararat că nu va vota rezoluția în forma sa actuală, acțiunile forțelor americane fiind prea limitate în actul propus.

McCain a declarat că ar fi vrut mai mult decât atacuri aeriene cu rachete și alte acțiuni limitate.

Proiectul de rezoluție propus de democratul Bob Menendez, președintele comitetului, și de republicanul Bob Corker este mult diferit de ceea ce ar fi dorit președintele Obama.

Actul votat ăn cadrul comisiei Congresului i-ar permite președintelui Obama o misiune limitată împotriva Siriei, care nu poate dura mai mult de 90 de zile și care presupune neimplicarea militarilor americani în lupte terestre.

Obama ceruse Congresului să voteze planul său de lansare a unei ofensive militare împotriva prețedintelui Assad, ca răspuns la presupusul atac chimic declanșat de forțele acestuia în data de 21 August.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.