Ultima ora
Publicat: duminică, 22 octombrie 2017

New York Times: România, creștere economică pe datorie

Publicația americană New York Times avertizează că actuala creștere economică din România este nesustenabilă, se bazează pe o creștere artificială a consumului, generată de măriri salariale exagerate ale guvernului, și riscă să declanșeze o nouă criză economică.

În ciuda creșterii economice record pentru Europa, scrie New York Times, mulți economiști sunt pesimiști că România ar putea continua în același ritm. Ba chiar unii se tem că următoarea criză din Europa capătă acum contur.

Ca să crească salariile, guvernul român a neglijat investițiile în infrastructură (foto Andrei Pungovschi pentru The New York Times)

Creștere economică bazată pe consum

O mare parte din creșterea pe care a trăit-o România este produsul unui boom al consumului – unul finanțat de creșterile de salarii din sectorul public de către un guvern a cărui generozitate populistă presează limitele de bun simț ale aritmeticii, notează prestigioasa publicație americană.

“Pentru a plăti majorări salariale, guvernul a redus cheltuielile pentru investiții în autostrăzi și alte lucrări publice. Infrastructura dărăpănată a României pune de multă vreme o frână seroasă afacerilor. Temerea este că majorările salariale plus reducerile de taxe au generat o explozie de moment a activității economice, dar care va lăsa țara îndatorată”, conchide New York Times.

Riscuri de deficit bugetar de peste trei procente din PIB

Fitch Ratings, agenția globală de rating, a avertizat recent ca aceste cheltuieli riscante ale României ar putea genera un deficit bugetar mai mare de 3% din producția economica. Acest lucru ar contraveni normelor Uniunii Europene care limitează deficitele bugetare.

“Nu se va termina bine”, a declarat senatorul Florin Cîțu, membru al Partidului Național Liberal de opoziție, și fost economist-șef la banca de investiții ING. “Va exploda în fața noastră.”, a declarat el pentru NYT.

Chiar și liderii de sindicat spun că guvernul aruncă cu banii fără o strategie serioasă.

“Nu există nici o îndoială că salariile trebuiau să crească, dar nu așa”, spune Bogdan Iuliu Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, care reprezintă aproximativ 600.000 de lucrători români – printre care profesori, ofițeri de poliție și funcționari publici .

Citește aici integral articolul din New York Times

Sursa: România Curată

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>