Published On: sâm, Mai 18th, 2013

Noul PSD – Andrei ALEXANDRU

Share This
Tags

Nu tot ce e nou e bun, după cum nu tot ce e vechi e rău. Timpul ne dă răspuns la toate.
După Congresul din 20 aprilie, prin votul delegaților s-a oficializat existența unui nou PSD. O paranteză. Votul electronic folosit la Congres a fost o premieră nereușită, pe care Victor Ponta a promis că îl va extinde la nivelul întregii țări, după principiul dialectic: ”Orice șut în fund înseamnă un pas înainte”. În loc să aflăm rezultatele votului electronic a circa 3000 de delegați în câteva secunde, cum era normal, l-am aflat după 24 de ore, timp suficient pentru a număra neelectronic 300.000 de voturi sau pentru a ”coafa” rezultatele. Am încheiat paranteza, astea-s cifrele oficiale, altele nu avem, nu le-a contestat nimeni, deci, hoțul neprins e negustor cinstit.
Ce înseamnă un nou PSD și care e termenul de comparație, adică, vechiul PSD ? Pentru cetățenii de rând și simpli membri ai partidului, vechiul PSD este cel care una a promis în campania electorală, iar noul PSD este cel care a schimbat după alegeri direcția politică cu 180 de grade. Pentru inițiați, adică pentru crema partidului, noul PSD este egal cu vechiul PSD, fiindcă ei știau că promisiunile dinaintea alegerilor sunt doar de uz electoral. Pentru ei nu s-a schimbat nimic, ci doar s-a oficializat noua orientare politică a PSD, parte dintr-un plan abil conceput la Cotroceni: Băsescu știa că pierde alegerile cu PDL și atunci a mimat în scop diversionist că își construiește un nou partid, când în realitate noul PSD, cel rezultat din Congres, era pregătit a fi noul său partid. Trocuri politice secrete și punerea majorității electoratului în fața faptului împlinit au fost mijloacele folosite pentru îndeplinirea acestui plan: înțelegerea ascunsă ca UDMR să intre la guvernare, Pactul cu Băsescu, păstrarea și promovarea unor portocalii notorii sau trădători ai PSD în funcții importante ale autorităților publice proaspăt alese și în partid, numirea la Parchete a unor magistrați acuzați public chiar de actuala conducere a PSD ca înregimentați politic în slujba lui Băsescu, readucerea la ”viață” a lui Traian Băsescu, ”mort” după alegeri ș.a. ”Lupta” împotriva migrației politice, clamată pe toate gardurile campaniei electorale, a fost încununată de ”succes”. Dacă până de curând, migrația începută prin 2001 se făcea individual, sistemul s-a perfecționat, un întreg partid, UNPR, ”partidul trădătorilor”, cum a fost etichetat de vechiul PSD, a fost absorbit de noul PSD. Adevărul este că de fapt, UNPR, partidul lui Băsescu, a absorbit PSD și nu invers, dar ăsta e un detaliu care nu schimbă prea mult datele problemei. Vă rog să observați, că am enumerat doar fapte de notorietate publică și nu speculații fără acoperire. După 23 de ani de la Revoluție, ne-am întors de unde am plecat. Noul PSD este prototipul partidului unic care ar trebui înregistrat cu numele: ”Partidul Aflat la Putere” (PAP). Cum câștigă unul alegerile, cum se îngrămădesc tot felul de veleitari, hoți deghizați în politicieni, așa-ziși oameni de afaceri, oportuniști fără căpătâi etc, să devină membri militanți ai PAP pe o perioadă bine determinată: cât este la putere. Apoi, ciclul se reia.
Opiniile simplilor membri ai PSD nu mai sunt de mult luate în considerare de conducere, așa că vă citez opiniile unor oameni cu greutate în partid.

Ion Iliescu: ” De ce s-ar identifica simpli membri ai partidului cu lideri care îi disprețuiesc, îi privesc de la înălțimea averilor strânse pe căi obscure ? Ce au în comun acești lideri cu social-democrația ?…
Eu am crezut că se poate face o schimbare în PSD. Se pare că m-am înșelat, că în locul reformării și însănătoșirii partidului, avem parte de consolidarea unor practici profund dăunătoare… Întreaga energie a unor lideri, a grupurilor de interese și de presiune formate în jurul lor a fost concentrată în scopul inițierii și finalizării unor negocieri subterane, a unor adevărate trocuri și tranzacții pentru obținerea și distribuirea de funcții, pentru deținerea unor poziții de control în fruntea partidului…În fond, ce reprezintă astfel de tranzacții între grupuri de interese, pentru obținerea de funcții și posturi de conducere în partid, dacă nu expresia cea mai directă a corupției ? ” Aceste pasaje au fost rostite de Ion Iliescu în fața conducerii PSD în mai 2005. Apreciați dumneavoastră, dacă ele mai sunt valabile azi pentru noul PSD.
Victor Ponta: ”Mă uit la unii colegi din conducerea partidului aflați aici și îmi pare rău că nu mai sunt procuror”, spunea el acum vreo 10 ani, când era șefului Corpului de Control al premierului Năstase. Acei colegi fac parte în continuare din conducerea de partid.
Congresul recent încheiat i-a reînnoit mandatul lui Victor Ponta, ceea ce este echivalent cu un vot de încredere pentru direcția politică impusă de el după alegeri, mai precis, transformarea partidului lui Ion Iliescu în partidul lui Băsescu, și un cec în alb pentru continuarea acestei direcții. Cum USL a fost creată împotriva lui Băsescu pentru a-l neutraliza cu mijloace legale și constituționale, baza motivațională a existenței acestei uniuni electorale a dispărut. Prin urmare, Victor Ponta nu face altceva decât să ducă la îndeplinire mandatul încredințat de Congres, motiv pentru care merită toată aprecierea noului PSD.

Comments

comments

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Switch to mobile version