Ultima ora
Publicat: miercuri, 11 decembrie 2013

O acciză bâlbâită – Octavian ANDRONIC

Uneori e bine să ai puterea să faci pasul înapoi.

Ponta, adept al separaţiei puterilor în stat (noi ne vedem de ale noastre, cu ce ne-au mandatat alegătorii, el să-şi vadă de ale lui – citat din memorie) s-a văzut în situaţia de a-şi reconsidera opţiunea fermă de a nu renunţa la acciza pe combustibil, adoptând o variantă „soft”. În faţa ameninţării cu paralizarea activităţilor economice de către greva transportatorilor, a admis că s-ar putea face o derogare şi anume: să se amâne cu trei luni aplicarea accizei la motorină (jeep-urile de lux sunt pe benzină, în timp ce transportul de mărfuri este integral pe motorină) până când se va vedea cum evoluează situaţia preţurilor. N-a spus nici un moment că ar avea intenţia să renunţe. Doar o amânare, pentru a cărei aplicare e nevoie de acordul Bruxelles-ului, unde l-a şi trimis pe Tom Bugeţelul – aka Liviu Voinea. Ce-ar trebui să facă Voinea la Bruxelles, de cine să se milogească şi, mai ales, de ce acolo şi nu la Washington, e greu de explicat. Totuşi e un semn de disponibilitate la dialog pe care Băsescu îl recepţionează cu satisfacţie, fiind aproape gata să repună în funcţiune pactul de coabitare.

Indiferent ce se va întâmpla, problema de fond rămâne şi doar faptul că ea a fost deschisă de un preşedinte care se bucură de tot mai puţină credibilitate în demersurile sale a împiedicat un val de susţinere publică. Pentru că oricât ar încerca consilierii onorifici ai premierului să ne convingă că dracul nu e chiar atât de negru, este limpede că scumpirile în lanţ nu vor putea fi evitate nici dacă petroliştii invitaţi de Ponta la discuţii se vor transforma peste noapte în buni samariteni. E un fenomen economic obiectiv. Aspectul pe care partea „vătămată” nici nu încearcă să-l justifice este de ce o parte importantă din aceşti bani vor merge la dezvoltarea rurală a lui Dragnea, sector care are la dispoziţie fonduri suficiente venite de la Uniunea Europeană gratis. Or, aici lucrurile sunt destul de clare: pentru că banii europeni pot fi deturnaţi cu dificultate şi cu riscuri spre o folosinţă electorală, într-un an cu două runde de foc! Este motivul principal pentru care Ponta nu renunţă la acciză şi pentru care Băsescu se va bate până în pânzele albe pentru a-i pune beţe în roate şi nicidecum dintr-un sentiment de solidaritate cu şoferii umiliţi şi obidiţi.

Dacă emisarul premierului se va întoarce de la Bruxelles sub scut, vom avea parte, probabil, de acea amânare care va avea darul să îngroape, pentru moment, securea unui război de uzură profund păgubitor pentru toată lumea.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>