Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

O acciză bâlbâită – Octavian ANDRONIC

Uneori e bine să ai puterea să faci pasul înapoi.

Ponta, adept al separaţiei puterilor în stat (noi ne vedem de ale noastre, cu ce ne-au mandatat alegătorii, el să-şi vadă de ale lui – citat din memorie) s-a văzut în situaţia de a-şi reconsidera opţiunea fermă de a nu renunţa la acciza pe combustibil, adoptând o variantă „soft”. În faţa ameninţării cu paralizarea activităţilor economice de către greva transportatorilor, a admis că s-ar putea face o derogare şi anume: să se amâne cu trei luni aplicarea accizei la motorină (jeep-urile de lux sunt pe benzină, în timp ce transportul de mărfuri este integral pe motorină) până când se va vedea cum evoluează situaţia preţurilor. N-a spus nici un moment că ar avea intenţia să renunţe. Doar o amânare, pentru a cărei aplicare e nevoie de acordul Bruxelles-ului, unde l-a şi trimis pe Tom Bugeţelul – aka Liviu Voinea. Ce-ar trebui să facă Voinea la Bruxelles, de cine să se milogească şi, mai ales, de ce acolo şi nu la Washington, e greu de explicat. Totuşi e un semn de disponibilitate la dialog pe care Băsescu îl recepţionează cu satisfacţie, fiind aproape gata să repună în funcţiune pactul de coabitare.

Indiferent ce se va întâmpla, problema de fond rămâne şi doar faptul că ea a fost deschisă de un preşedinte care se bucură de tot mai puţină credibilitate în demersurile sale a împiedicat un val de susţinere publică. Pentru că oricât ar încerca consilierii onorifici ai premierului să ne convingă că dracul nu e chiar atât de negru, este limpede că scumpirile în lanţ nu vor putea fi evitate nici dacă petroliştii invitaţi de Ponta la discuţii se vor transforma peste noapte în buni samariteni. E un fenomen economic obiectiv. Aspectul pe care partea „vătămată” nici nu încearcă să-l justifice este de ce o parte importantă din aceşti bani vor merge la dezvoltarea rurală a lui Dragnea, sector care are la dispoziţie fonduri suficiente venite de la Uniunea Europeană gratis. Or, aici lucrurile sunt destul de clare: pentru că banii europeni pot fi deturnaţi cu dificultate şi cu riscuri spre o folosinţă electorală, într-un an cu două runde de foc! Este motivul principal pentru care Ponta nu renunţă la acciză şi pentru care Băsescu se va bate până în pânzele albe pentru a-i pune beţe în roate şi nicidecum dintr-un sentiment de solidaritate cu şoferii umiliţi şi obidiţi.

Dacă emisarul premierului se va întoarce de la Bruxelles sub scut, vom avea parte, probabil, de acea amânare care va avea darul să îngroape, pentru moment, securea unui război de uzură profund păgubitor pentru toată lumea.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=19721

Publicat de la data Dec 11 2013. Categorii PUNCTUL PE Y.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-03-2018 Ora : 13 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții. Fenomene : conform textelor; Mesaj : ACTUALIZARE MESAJ 1: INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 19 martie, ora 13.30 – 20 martie, ora 20Fenomene vizate: precipitații mai ales sub formă […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 18-03-2018 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 19 martie, ora 06 – 20 martie, ora 21 Zonele afectate : conform textului Fenomene : precipitații în general moderate cantitativ, mai ales sub formă lapoviță și ninsoare, polei, vreme deosebit de rece Mesaj :      INFORMARE METEOROLOGICĂ    Temporar […]

20 martie 2018, 17:57
 

VSV
Soare
0°C
22 km/h
Perceput de temperatură: -7°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 22 km/h VSV
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:19
Apus: 18:27
Prognoza 21 martie 2018
Zi
 

NE
Rafale
1°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 29 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Rafale
-2°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 79.424 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team