Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

O carte care se bate cu uitarea

”Mă înțeapă un spin. Tresar. Am mâinile amorțite de frig. Trandafirii… i-am luat așa, sălbatici, de la raionul de nefericire al unei florării”, scrie Eveline Păuna, fostă studentă a lui Ion Marin, șefă de promoție la Hyperion, în debutul cărții pe care o dedică dascălului ei întru jurnalism.
Mie mi-a fost prieten Ion Marin. Doar, era să zic, încercând o gradație față de ce i-a fost sensibilei autoare.
Da, a murit fulgerător. O moarte fulgerătoare care a acoperit trei luni și ceva de suferință pentru el, fiicele lui, soția Teodora.
Am vorbit un timp telefonic. Vorbele la telefon sunt tunse de emoția de a vedea mimica, surâsul, tristețea celuilalt. Din astă pricină vorbesc rar și puțin la telefon. Discuțiile mele cu Ion s-au stins încet, pe măsură ce el se stingea și am înțeles că ne fac rău amândurora. Prietenul meu murea fără șansă de întoarcere, așa cum mi-a mărturisit, cu amărăciunea lui de doctor, profesorul Beuran care mi-a spus că nu mai e nimic de salvat din el.
Teodora, soția lui Ion Marin, cel mai bun și temut jurnalist de anchete pe care l-am întâlnit în consistenta mea experiență de întâlniri cu oameni din presă, face un gest necesar, costisitor pentru ea, rămasă singură între prietenii comuni, de a tipări o carte. Găsește forța de a o face. Găsește energia spre a continua proiectul ”România 2000” și de a continua, online, ziarul Ultima Oră. Eveline Păuna, cu talentul rar, din ce în ce mai rar în presa de azi, de a presăra și un pic de lacrimă și nițel suflet și ceva înaripare în relatări, fie ele cu flori pereche, simbol al morții, culese din tristețea florăriei, sau flori impare, simbol al bucuriei, cum scrie la începutul cărții dedicate lui Ion Marin, e omul potrivit. Uneori, o pereche de oameni face, acea pereche, lucruri minunate, indiferent că-s două femei, doi bărbați sau o femeie și un bărbat. Când resorturile sufletești rimează, e în regulă.
Soția amicului meu, dispărut dintre noi, prietena mea de familie, Teodora, m-a sunat de curând și m-a întrebat dacă-s de acord să scriu prefața acestei cărți. Apoi mi-a trimis cartea. Nu știu să scriu sau mai degrabă nu-mi place să scriu prefețe. Prefațez, eventual, exprimându-mi acordul și chiar admirația, scrieri talentate și animate de trăiri. Viața trăirii cărții scrise de Eveline Păuna m-a determinat, dincolo de prietenia mea cu Ion Marin, dicolo de invitația Teodorei, să-mi exprim, în scris, bucuria de a citi o carte scrisă cu simțire și talent, despre o viață cutremurător de tristă care a luat sfârșit, sub privirile noastre neputincioase. Ion Marin părea un om făcut să biruie orice. A fost, în ultima lui investigație, investigat nemilos de un cancer care, l-a luat la ochi și l-a doborât ca-n poligon. Recomand, nu doar pentru cei care l-au cunoscut și prețuit, lectura acestei cărți care omagiază o personalitate a presei din România și aprinde o lumânare de cuvinte lângă o viață care a devenit prea devreme, mult prea devreme, neant. Cartea se bate cu uitarea. Uitarea e moartea care vine mai mereu după moarte. Floreta cuvintelor, mânuite sensibil de fosta-i studentă, sper s-o țină la distanță.

Lucian Avramescu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=76906

Publicat de la data mart. 17 2017. Categorii COLȚUL OPINIILOR, Editorial, LUCIAN AVRAMESCU.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 iunie 2018, 4:57
 

V
Senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:31
Apus: 21:04
Prognoza 23 iunie 2018
Zi
 

ENE
Înnourat
21°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

E
Predominant senin
12°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:35 si 20:30 In zona : Județul Constanta: Hârșova, Ciobanu; Se vor semnala : descărcări electrice, averse din care se vor cumula peste 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 19:20 si 20:20 In zona : Județul Maramureş: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Maramureş: Borșa, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Vișeu de Jos, Ruscova, Repedea, Bogdan Vodă, Leordina; Se vor semnala : frecvente […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 19:20 si 20:30 In zona : Județul Suceava: Câmpulung Moldovenesc, Vicovu de Sus, Straja, Moldovița, Vatra Moldoviței, Fundu Moldovei, Brodina, Putna, Bilca, Frumosu, Pojorâta, Sadova, Izvoarele Sucevei, Ulma, Moldova-Sulița, Cârlibaba, Breaza; Se vor semnala : averse care vor depăși […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10Fenomene vizate: perioade […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : Interval de valabilitate: 22 iunie, orele 06 – 23 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : pe arii extinse instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate Mesaj :      ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ   COD GALBENInterval de valabilitate: 22 […]

Loto

Horoscop

 • 107.608 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team