Ultima ora
Publicat: marți, 03 decembrie 2013

O mai buna etichetare a alimentelor – Consumatori mai bine informati

Normele UE privind siguranta alimentara si protectia consumatorilor sunt clare: consumatorii trebuie sa fie informati in legatura cu ceea ce cumpara si toate ingredientele trebuie sa figureze pe eticheta ambalajului.

Faptul ca in compozitia produselor din carne de vita s-a identificat prezenta carnii de cal arata ca aceasta cerinta fundamentala nu este intotdeauna respectata. Carnea de cal poate fi comercializata in UE, doar ca, la fel ca orice alt ingredient, trebuie sa fie indicata pe eticheta.

Statele membre au luat masurile necesare pentru ca toate produsele care nu au fost etichetate in mod corespunzator sa fie scoase de pe piata.

Comisia a fost sesizata pentru prima data de autoritatile britanice, la 8 februarie. Apoi toate tarile UE au fost alertate prin intermediul retelei de informare privind siguranta alimentara. Dupa ce statele membre au efectuat o serie de teste, s-a constatat ca o gama larga de produse din carne contineau carne de cal, fara ca aceasta sa figureze in lista ingredientelor de pe eticheta.

Ce masuri ia UE?

Comisia a elaborat un plan european pentru coordonarea unui program de testare a produselor. Acesta se va derula timp de o luna si isi propune sa identifice prezenta nedeclarata a carnii de cal in compozitia produselor, precum si a carnii de cal care contine fenilbutazona. Este ilegala administrarea de fenilbutazona animalelor destinate consumului uman.

La 15 februarie, guvernele statelor membre au aprobat planul, prevazand si posibilitatea de a extinde testarea pentru inca o luna.

Ce actiuni prevede UE in viitor?

Din 13 decembrie 2014, normele UE vor prevedea, de asemenea, ca etichetele sa indice daca proteinele adaugate la produsele din carne provin de la acelasi tip de animal.

Comisia se pregateste sa faca propuneri cu privire la:

  • imbunatatirea armonizarii sanctiunilor in caz de frauda in lantul de aprovizionare
  • extinderea normelor UE privind originea alimentelor pentru a include mai multe categorii de produse (de exemplu, altele decat ouale, mierea si carnea provenind din afara UE) si toate tipurile de carne.

O mai buna etichetare nu este un mijloc prin care se poate garanta ca produsele alimentare disponibile pe piata sunt sigure. Conform legii, producatorii si comerciantii pot vinde doar alimente sigure.

O mai buna etichetare le permite consumatorilor sa faca alegeri in cunostinta de cauza cu privire la produsele pe care le cumpara si sa le utilizeze in conditii de siguranta.

Sursa: Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>