Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Obezitatea la copii, un pericol

Preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, a avertizat că obezitatea la copii este un pericol şi insistă pe alăptarea naturală la sân a acestora, timp de şase luni.

SNMF a organizat, joi, la Palatul Parlamentului, o dezbatere publică privind impactul nutriţiei în primele 1.000 de zile asupra sănătăţii viitorului adult, demers ce şi-a propus să atragă atenţia asupra importanţei nutriţiei de la faza de concepţie până la vârsta de doi ani, o fereastră unică de intervenţie nutriţională pentru sănătatea viitorului adult.

În cadrul întâlnirii s-a evidenţiat că „există o importantă relaţie între alimentaţia copilului şi patologia adultului”.

„Promovăm cu tărie alăptarea la sân, ca soluţie pentru dezvoltarea luminoasă a copilului, element esenţial al dezvoltării sănătăţii copilului şi viitorului adult”, a spus Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

El a amintit că „în ultimii ani, în România, asistăm la o scădere a fenomenului de mortalitate infantilă şi maternă, dar suntem departe de locul unde ar trebui să fim”.

În opinia lui Pană, trebuie să se pună accent pe educaţia mamelor pentru sănătate.

,,Subiectul trebuie abordat cu cât mai mulţi parteneri la masă – moaşă, asistent social, echipa care trăieşte în comunitate”, a opinat secretarul de stat.

Prof.dr. Dumitru Matei, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, a arătat că o serie de boli cronice, care apar şi la copil, precum hipertensiunea arterială (40%), obezitatea şi supraponderabilitatea (20% la copii) sau osteoporoza, evoluează de multe ori silenţios.

„Stilul de viaţă reprezintă un factor patogen pentru bolile cronice”, a spus dr. Matei, amintind şi influenţa factorilor genetici. El a insistat pe importanţa alimentaţiei, prin diminuarea aportului de proteine, a dulciurilor şi a sării şi creşterea preponderenţei consumului de mâncare gătită în casă şi de legume şi fructe, precum şi a practicării sportului.

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, prof. dr. Marin Burlea, a declarat că perioada celor 1.000 de zile – perioada de sarcină, de la naştere la şase luni, de la şase luni la un an, şi perioada de până la doi ani – este, potrivit studiilor mondiale, deosebit de importantă pentru sănătatea copilului.

El a atras atenţia că au început să apară forme de diabet tip 2 chiar din timpul copilăriei, ceea ce este îngrijorător, iar o alimentaţie incorectă în primele două luni poate genera disfuncţii, tulburări insurmontabile în dezvoltarea cognitivă a copilului.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, Rodica Nassar, a anunţat că, după ce în anul 2011 a fost contactată de reprezentanţii UNICEF, care au propus o serie de dezbateri privind alăptarea la sân, a urmat o iniţiativă legislativă care reglementează marketingul substituenţilor de lapte matern, care în următoarele săptămâni va intra în dezbaterea comisiei.

Vasile Cepoi, consilier pe probleme de Sănătate al primului ministru, a menţionat că a propus, în urmă cu câţiva ani, înfiinţarea unui Consiliul Naţional pe probleme de sănătate, dar că, din păcate, nutriţia, care e responsabilă de starea de sănătate a populaţiei, nu a intrat încă pe agenda publică.

Prof. dr. Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a susţinut că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, trebuie gândită o abordare comună în privinţa nutriţiei copilului în primele 1.000 de zile, ca domeniu al protecţiei acestuia.

La rândul său, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuleasa, a pledat pentru importanţa alăptării copilului cu lapte matern, dar şi pentru hidratarea dintr-o sursă de apă controlată şi evitarea excesului de proteine, a nutrienţilor interzişi.

Dezbaterea, care reprezintă prima acţiune din cadrul unei campanii dedicată importanţei nutriţiei în primele 1.000 de zile, a reunit reprezentanţi ai autorităţilor publice, societăţilor şi instituţiilor medicale din România, precum şi factori de decizie din domeniul medical.

La dezbatere a fost semnat un document oficial de angajament prin care semnatarii şi-au propus să susţină acele măsuri care acordă prioritate nutriţiei în primele 1.000 de zile, măsuri menite să ajute la reducerea deficienţelor nutriţionale şi la prevenirea bolilor care afectează stilul de viaţă şi starea de sănătate a populaţiei.

România înregistrează o prevalenţă ridicată şi în ceea ce priveşte obezitatea şi excesul ponderal, 59% dintre români fiind afectaţi de aceste afecţiuni.

autor: Cornelia Stanciu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=23343

Publicat de la data Feb 6 2014. Categorii SANATATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului care, la rafală, vor atinge 80...90 km/h
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Buzău: zona de munte; Se vor semnala : la altitudini mai mari de 1700 m, intensificări ale vântului, ce vor atinge la rafală 90...100 km/h
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții. Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 17 martie, ora 14 – 18 martie, ora 08Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ;Zone afectate: […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 18 martie, orele 08 – 23 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire accentuată Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 18 martie, orele 08 […]

17 martie 2018, 12:42
 

V
Soare
16°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 18°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 54%
Vânt: 11 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:25
Apus: 18:24
Prognoza 18 martie 2018
Zi
 

NE
Grindine
7°C
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 36 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

E
Noros
-2°C
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

 • 77.763 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team