Ultima ora
Publicat: joi, 16 noiembrie 2017

Olanda: Coffee shop-urile din apropierea școlilor, deschise doar după terminarea orelor de curs

Consiliul de Stat olandez a autorizat miercuri administrația orașului Amsterdam să limiteze programul de funcționare a ”coffee shop”-urilor – cafenele specializate în vânzarea de droguri ușoare – aflate în proximitatea școlilor, informează AFP.

”Tribunalul din Amsterdam a decis că primarul are dreptul să limiteze programul de funcționare a coffee shop-urilor”, ”decizie care trebuie confirmată”, a stabilit Consiliul de Stat. Instituția cu cea mai mare autoritate administrativă confirmă astfel intenția municipalității de a ”reduce vizibilitatea pentru elevi a acestor localuri”.

Cafenelele care vând canabis, aflate pe o rază de 250 de metri în apropierea școlilor, nu vor mai avea dreptul să deschidă de la ora 7:30 ca înainte, ci vor trebui să aștepte ora 18:00, sau terminarea cursurilor și să închidă la ora 1:00.

Limitarea programului de funcționare este prima măsură din strategia municipalității din Amsterdam care dorește să închidă definitiv cafenelele aflate lângă spațiile în care copiii își petrec pauzele, pentru a împiedica vânzarea de canabis în proximitatea tinerilor.

Mai mulți proprietari ai unor astfel de localuri, populare printre turiști, au contestat decizia în justiție.

Confirmând decizia luată de prima instanță, Consiliul de Stat oferă libertate municipalității din Amsterdam în lupta sa împotriva ”coffee shop”-urilor din apropierea unităților școlare.

Decizia a venit în contextul în care consiliile municipale olandeze se înghesuie să ia parte la un program experimental inițiat de guvern pentru a cultiva marijuana și care ar putea avea ca finalitate producția legală în Olanda.

Noua coaliție guvernamentală olandeză și-a exprimat intenția de a introduce, în următoarele șase luni, un proiect legislativ despre ”experimentarea unei culturi tolerate de plante de canabis în scop recreativ”.

Obiectivul este de a găsi o modalitate pentru a depăși ambiguitățile legii olandeze. În această țară, vânzarea unor cantități mici de canabis, mai puțin de cinci grame de persoană, a fost depenalizată în 1976, iar cele 600 de ”coffee shop”-uri din țară vând acest drog în mod legal.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>