Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Pălăria si gradele

Pe la începutul anilor ’90, Cezar Ivănescu mi-a relatat o întâmplare amuzantă din tinerețea lui Marin Preda, întâmplare pe care i-o relatase chiar autorul Moromeților (este cunoscută relația apropiată a marelui poet cu marele prozator). Întâmplarea se petrecuse în perioada interbelică, în București, cu ocazia unei vizite pe care tatăl prozatorului, Tudor Călărașu, i-a făcut-o fiului.

Mergeau amândoi pe Calea Victoriei, când, la un moment dat, bătrânul s-a oprit din mers, întorcând capul spre un grup de țigani foarte bine îmbrăcați și încălțați, cu paltoane noi, fulare de mătase și pălării de fetru. Marin Preda era foarte grăbit, căci aveau de mers la o destinație care pretindea punctualitate și îl tot îndemna pe bătrân să grăbească pasul. Dar Tudor Călărașu rămăsese pironit locului, privind în urmă, fascinat, spre grupul de țigani bine îmbrăcați. La un moment dat, s-a întors spre Marin Preda și i-a zis într-un autentic stil moromețian: „Auzi, bă, Mărine, ăștia au impresia că dacă poartă pălării, nu se mai vede că sunt țigani?”.

Îmi asum riscul de a fi suspectat de rasism (ceea ce ar fi, desigur, o prostie), dar nu m-am putut abține s-o relatez, gândindu-mă la situația similară care se derulează acum în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, a cărei conducere a fost ocupată manu militari de trei colonei care între timp, s-au făcut cinci: pe lângă Adrian Fulea, Ion Petrescu și Benone Neagoe, s-au raliat juntei colonelul Florin Șperlea (membru în Juriul de onoare și arbitraj), colonelul Secrieru (readus în Comisia de Cenzori) și colonelul George Ivașcu, adus în Consiliul Director în locul Mădălinei-Corina Diaconu, care nu și-a depus încă demisia.

Nu am nimic cu coloneii și cu uniforma militară în general (am mulți prieteni militari, ziariști și neziariști, pe care îi stimez și îi prețuiesc), dar parcă prea s-au adunat mulți la vârful UZPR și prea se poartă ca niște plutonieri de la magazia de cazarmament. Ceea ce mă determină să-l parafrazez și eu pe bătrânul Tudor Călărașu, cu următoarea „aplicație”: „Stimați colegi, ăștia au impresia că, dacă și-au pus „pălăria” Consiliului director, nu li se mai văd gradele?”

POST SCRIPTUM:

 

Miron MANEGA

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84382

Publicat de la data Aug 20 2017. Categorii COLȚUL OPINIILOR, Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-03-2018 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23 martie, orele 15 - 20 Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : ninsori, intensificări ale vântului, zăpadă spulberată, vreme deosebit de rece; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 23 martie, orele 15 […]
  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : conform textelor Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1   ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 21 martie, ora 14 – 22 martie, ora 15 Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, […]

23 martie 2018, 20:39
 

ENE
Grindine
-1°C
4 km/h
Perceput de temperatură: -2°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:14
Apus: 18:31
Prognoza 24 martie 2018
Zi
 

SSV
Noros
2°C
Vânt: 4 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NV
Parţial înnourat
-7°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 81.093 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team