Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Penal Constituțional. Monstrul executiv și libertatea de-a ”fura cu legea”

E împotriva oricărei reguli de gestiune a unui text jurnalistic – să lași la final ”știrea” în sine – dar sper că demonstrația de până la ea are o mare savoare. Nu poți formula din prima ce urmează, fără un mic inventar a faptelor care tocmai se întâmplă. Așadar :

0), Curtea Constituțională a României (CCR) a admis luni, 27 februarie 2017, într-o decizie istorică și cu consecințe istorice, sesizarea cetățeanului Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu, 65 de ani, urmărit penal, președinte al Senatului României, copreședinte al ALDE, partid care asigură majoritatea parlamentară partidului de guvernământ PSD, privind un conflict instituțional între Direcția Națională Anticorupție și Guvernul României.

CCR emite această formulare care, în anii care vor urma, ar putea face diferența dintre responsabilitatea decidentului pus cu mandat, și IMUNITATEA de facto nu doar pentru membrii legislativului, ci și ai executivului. Formularea sună, literă cu literă, așa :

”…sub aspectul controlului asupra legalității/constituționalității ordonanțelor de urgență ale Guvernului (atât sub aspectul procedurii de adoptare, cât și al conținutului normativ), singura autoritate abilitată să efectueze această verificare este Curtea Constituțională, nicio altă instituție publică neavând competența materială în acest domeniu.

Cheia 1 : cuvântul magic aici este cel subliniat : ”legalității” – și asta dintr-un motiv simplu : CCR nu are organe de anchetă și nici nu poate interveni să verifice caracterul penal al deciziilor pe care un guvern le ia : cel mult, poate fi sesizată de Avocatul Poporului în privința unei prezumtive neconstituționalități ale actului care devine Lege (Ordonanța de Urgență), dar cine poate ști mai bine cum NU acționează Avocatul Poporului decât actualul șef al CCR, dl. Valer Dorneanu, pus, intempestiv, interimar la Avocatul Poporului, la încercarea de puci din 2012?

Azi, marți, 28 februarie, optimiștii statului liberal autentic mai speră în Motivarea Curții și în lămurirea formulării, astfel încât decidenții Penali să ajungă pe mâna procutorilor, și nu a abstracțiunile CCR – anume că va explica ce anume înțeleg cele 9 zeități din CCR prin ”legalitate” :

eu nu mă număr printre acești optimiști așa că, în timp ce mă rog la Stăpânul Timpului (adică al succesiunii temporale și al cronologiei după care documentele oficiale ale României ajung la Monitorul Oficial) mă aventurez să comitem noi o fericită greșeală,

și scriu exemplele de mai jos: ”răotățile” (cum le numește cronicarul) care colcăie în cutiuța pe care ieri a zornăit-o la urechile noastre Curtea Constituțională a României.

Pornim în demersul nostru de la ”marfa clientului” (imagini și mailuri oficiale) , cu mici dovezi cronologice  privind ce se întâmplă de ceva vreme – chiar vremea de la care, având un guvern cu 70% putere, trebuie relansată DEZVOLTAREA României – ca să oferim cititorului ”știrea” și o mică idee de ce-l așteaptă pe-acest picior de plai.

Cristian GROSU

Integral pe cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=22026

Publicat de la data Feb 28 2017. Categorii Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 24-04-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:20 si 09:30 In zona : Județul Sălaj: Crasna, Sâg, Valcău de Jos, Almașu, Horoatu Crasnei, Meseșenii de Jos, Buciumi, Bănișor, Cizer, Cuzăplac, Fildu de Jos, Agrij; Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale […]

24 aprilie 2018, 13:19
 

VSV
Soare
26°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 31°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 36%
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 7
Răsarit: 6:18
Apus: 20:11
Prognoza 25 aprilie 2018
Zi
 

SSE
Parţial însorit
28°C
Vânt: 7 km/h SSE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

VSV
Senin
15°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 89.954 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team