Perfectionismul sau goana dupa iluzii?

Azi dimineata mi-am revizuit lista cu ce aveam de facut azi. In timp ce ma uitam pe lista mi-am dat seama ca e dezordine in camera. Gandul imediat a fost: „Nu suport sa lucrez in dezordine. Am sa fac curatenie prima data si pe urma ma apuc de lucru.”

Problema e ca am mai fost in situatia asta si stiam ca daca ma apuc de curatenie am sa mai gasesc si alte lucruri care nu sunt la locul lor si asta imi va manca o gramada de timp si nu voi mai avea suficient timp si energie sa imi termin lista.

Mai demult nu as fi avut puterea sa fac ce am facut azi si as fi riscat nici sa nu ajung la perfectiunea mult ravnita in ce priveste curatenie, nici sa imi termin lista. Asa ca am ales sa las curatenia la o parte si sa imi fac lucrurile mai importante care le aveam pe lista.

De mici ni se spune ca TREBUIE ca tot ce facem sa fie PERFECT. Adica, sa nu gresim. Nu se ia in calcul nivelul nostrum de dezvoltare, cunostiintele pe care le avem la acel moment.

Invatatoarea nu ia in calcul ca copilul din fata ei nu vede utilitatea bastonaselor care i se cere sa le faca, mama nu intelege ca copilul de cativa anisori nu vede deasupra capului cand da cana jos, tatal nu intelege ca nota pe care a adus-o bietul copil de 11 ani nu-i va marca acestuia viitorul asa cum o va face criza lui de furie ca de ce acesta nu a luat 10 la fel ca si copilul vecinului.

Dorinta de a fi perfect nu ar fi asa o mare problema daca nu am asocia momentul cand nu suntem perfecti cu furia (moment in care-i blamam pe ceilalti sau viata sau lipsa norocului pentru esecul nostru), depresia (autoinvinovatirea) sau teama (si evitarea de a mai incerca pe viitor de teama sa nu gresim din nou).

Astefel, ajungem sa-i dam partenerului sfaturi de cum sa conduca masina, sa il criticam ca a cumparat paine X in loc de paine Y, sa facem un scandal monstros si sa pedepsim copilul pentru ca „ne-a facut de rusine” ca nu a stiut poezia la serbare sau ca a luat un B in loc de FB sau un 7 in loc de 10, si lista e LUUUUUUUUNGA!

Ce iti lipseste sa fii perfect? Cum arata corpul perfect? Cum arata si ce face mama perfecta? Cum arata si ce face partenerul perfect? Cum arata si ce face copilul perfect? Nu ti-e clar pana acum ca nu exista asa ceva?

Continuarea articolului pe top-psy.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.