Ultimele titluri
Ultima Oră

Politica economică PE: O nouă ordine financiară pentru a preveni viitoare colapsuri

Criza financiară începută în 2007 și criza din zona euro, începută în 2010, au devastat economiile din Uniunea Europeană și au demonstrat că numeroase sisteme și reglementări financiare nu erau adaptate scopului lor. A devenit clar că managementul economiilor naționale și al piețelor financiare avea nevoie de o reformă profundă.

Aceste crize au coincis cu dobândirea de către Parlamentul European a noi competențe, plasându-l astfel în centrul eforturilor de soluționare a lor, de protejare a contribuabililor și de edificare a unui nou sistem. Parlamentul a fost activ pe toate fronturile, susținând o legislație ambițioasă, adesea împotriva unor anumite interese înclinate să mențină starea de fapt sau să limiteze reformele cât mai mult posibil.

Printre succesele majore se numără plafonarea bonusurilor pentru personalul bancar, o mai bună supraveghere a sectorului financiar, interzicerea swapurilor pe riscul de credit foarte speculative și o guvernanță economică mai responsabilă.

Privire de ansamblu asupra activității PE

Pe parcursul legislaturii 2009-2014, Comisia pentru afaceri economice și monetare a tratat un număr dublu de dosare în comparație cu legislatura anterioară și a organizat numeroase audieri cu principalii actori, inclusiv cu președinții Băncii Centrale Europene (BCE) și ai Eurogrup, precum și cu comisarii europeni pentru domeniile respective și cu diferiți miniștri de finanțe.
PE a contribuit la elaborarea legislației, susținând cu regularitate un sistem financiar aflat în serviciul economiei reale, capabil să garanteze că nu vor mai fi niciodată contribuabilii singurii lăsați să plătească factura. Parlamentul s-a pronunțat sistematic în favoarea unei strategii la nivel european, dat fiind faptul că o uniune economică fragmentată era în mod evident neviabilă. În plus, repatrierea politicii economice ar lăsa un număr și mai mare de state membre fără apărare în fața globalizării.

Activitatea s-a concentrat pe trei domenii principale:

•           stabilirea unui nou sistem de guvernanță economică

•           reducerea asumării nechibzuite de riscuri în sectorul serviciilor financiare

•           îmbunătățirea supravegherii bancare și a managementului de criză

Comments

comments

Short URL: http://ultima-ora.ro/?p=76046

Posted by on Ian 14 2014. Filed under Economic. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 24-01-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:20 si 11:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Cârța, Ciceu, Ciucsângeorgiu, Cozmeni, Dănești, Frumoasa, Leliceni, Mădăraș, Mihăileni, Păuleni-Ciuc, Racu, Sâncrăieni, Sândominic, Sânmartin, Sânsimion, Sântimbru, Siculeni, Tomești, Tușnad;Județul Covasna: Întorsura Buzăului, Barcani, Sita Buzăului, Valea Mare; Se vor […]

24 ianuarie 2018, 11:19
 

E
Soare
-3°C
4 km/h
Perceput de temperatură: -1°C
Presiunea: 1040 mb
Umiditate: 63%
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:43
Apus: 17:14
Prognoza 25 ianuarie 2018
Zi
 

SV
Predominant însorit
-2°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

NNE
Senin
-8°C
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 
O creație Gabfire themes