Poziţia CFR SA cu privire la controlul efectuat de echipa Ministerului Transporturilor

Referitor la informaţiile publicate în mass-media în legătură finalizarea controlului efectuat de echipa Ministerului Transporturilor la Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, pentru verificarea activităţii desfăşurată de companie în perioada ianuarie 2012 – septembrie 2013Serviciul Comunicare face următoarea precizare:

Veniturile rezultate din anularea de penalităţi conform OUG 25/2012 au fost înregistrate corect în situaţiile financiare pentru anul 2012 ale companiei (analiticul 758.875), prin respectarea art I, titlul II, pct. 14^2 din Hotărârea Guvernului nr.1071/06.11.2012,publicată în Monitorul Oficial nr.753/8.11.2012 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, unde se menţionează: “Veniturile şi cheltuielile reprezentând dobânzile/penalităţle/daunele–interese contractuale anulate prin convenţii încheiate între părţile contractantesunt venituri impozabile, respectiv cheltuieli deductibile, în anul fiscal în care se înregistrează anularea acestora, în condiţiile în care dobânzile/penalităţile/daunele–interese stabilite în cadrul contractelor economice iniţiale au reprezentat cheltuieli deductibile, respectiv venituri impozabile, pe măsura înregistrării lor.

Verificarea parcului centralizat al CNCF CFR SA se face prin inventarieri anuale, în baza unei Dispoziţii Comune semnată de societăţi desprinse din fosta SNCFR, întrucât vagoanele sunt puse în circulaţie pe întreaga reţea de cale ferată, ele nefiind mijloace fixe staţionare permanent şi/sau înregistrate în gestiunea unei persoane din cadrul unei secţii de pe raza regionalelor cf, majoritatea fiind identificate şi inventariate anual în locaţii diferite. În propriul raport anual de inventariere, CNCF CFR SA menţionează de asemenea faptul că anumite vagoane nu au fost predate de către SAAF SA (situaţii care vor fi efectuate în contabilitate la finalizarea inventarierii), că există pe rol procese pentru vagoane sustrase sau că nu se poate efectua inventarierea unor vagoane care nu au fost identificate pe teren.

În ceea ce priveşte pocedurile de achiziţie, acestea s-au derulat prin respectarea nomelor legale, fiecare procedură de atribuire din fonduri europene fiind analizată şi verificată de organismele de specialitate – AMPOST (MT), ANRMAP, Curtea de Conturi şi Comisia Europeană. De asemenea, menţionăm că CNCF „CFR” SA a transmis până la data de 31.08.2013 Cereri de Rambursare în valoare totală de 873.160.193,55 lei (finanţare externă nerambursabilă), ceea ce reprezintă un procent de 100 % din valoarea creditelor bugetare deschise pe această componentă. Ţinând cont de gradul de contractare pe componenta de finanţare externă nerambursabilă şi de valoarea totală a cererilor de rambursare transmise la AM POS-T rezultă un grad de absorbţie de 17,12 %. Totodată, mentionăm că în perioada octombrie 2012 – iulie 2013, POS-T 2007-2013 a fost suspendat.

Remuneraţia directorului general al CFR SA a fost acordată în conformitate cu prevederile OUG 109/2011, art. 37 alin. 1 şi art. 38 alin. 1, în vigoare la data încheierii contractului de mandat, OUG 51/2013 (care modifică anumite dispoziţii ale OUG 109/2011) intrând în vigoare începând cu luna iunie 2013. Potrivit noului Cod Civil art.6 Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă”.

În final menţionăm că, prin continuarea programului de eficientizare a activităţii, CNCF “CFR” SA a înregistrat în primele 10 luni ale anului 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, rezultate financiare pozitive prin reducereaarieratelor cu 47,4%; reducerea cheltuielilor cu personalul cu 1,2% şi reducerea cheltuielilor cu penalităţi şi majorări de întârziere cu 35,2%. În ceea ce priveşte veniturile din chirii acestea au crescut cu 14,2%, iar cele obţinute din servicii non-TUI au crescut cu 3,5%.

Prin continuarea programului de eficientizare a activităţii, CNCF “CFR” SA urmăreşte respectarea angajamentelor Guvernului României cuprinse în Scrisoarea de Intenţie, semnată cu Fondul Monetar Internaţional şi Memorandumul de Înţelegere cu Uniunea Europeană

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.