Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Poziţia Ministerului Justiţiei cu privire la prezentarea de către Comisia Europeană a Raportului Anticorupţie

Publicat: luni, 03 februarie 2014

Ministerul Justiției salută abordarea Comisiei Europene de a prezenta Raportul Anticorupţie pentru toate cele 28 de state membre. De asemenea, salută angajamentul UE pentru combaterea acestui fenomen care afectează deopotrivă statele membre şi care, așa cum România a susținut până în prezent, determină necesitatea unei abordări orizontale/ comune la nivel european pentru toate statele membre.

Acest exerciţiu are ca scop principal partajarea de bune practici în domeniul politicilor anti-corupţie şi consolidarea încrederii la nivelul tuturor statele membre. După cum a rezultat și din document, intenţia Comisiei Europene nu este de a face clasificări, în condiţiile în care apare cu claritate că fenomenul afectează toate SM UE, ci de a oferi o privire generală asupra măsurilor, cadrului legislativ şi instituţiilor la nivelul fiecărui SM în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea acestui fenomen. Raportul semnalează o serie de aspecte care necesită o acţiune concertată din partea tuturor statelor membre pentru consolidarea propriilor politici anti-corupţie. De asemenea, Comisia Europeană formulează, pentru fiecare stat membru în parte, o serie de recomandări care să orienteze acţiunea în perioada următoare în combaterea eficientă a corupţiei la nivel european.

Ministerul Justiției apreciază că este vorba de un demers util, în condiţiile în care performanţa statelor membre în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea corupţiei este inegală, iar costurile asociate corupţiei, la nivelul întregii Uniuni, sunt foarte mari (120 miliarde euro, conform Comunicării Comisiei din iunie 2011).

În ceea ce priveşte România , raportul consemnează continuitatea rezultatelor instituţiilor cheie anticorupţie (track record).
Reamintim că Guvernul, așa cum se arată inclusiv în Raportul MCV, a sprijinit financiar și cu resurse umane activitatea instituțiilor implicate în lupta anticorupție.

Este, de asemenea, important de subliniat, că raportul reiterează utilitatea şi eficienţa politicilor şi acţiunilor întreprinse de România de-a lungul anilor în materie de combaterea corupţiei, fapt care a condus la obţinerea de rezultate pozitive, apreciate de către Comisie.

Totodată, din perspectivă legislativă, România a atins obiectivul adoptării unei legislaţii anticorupţie adecvate, etapa actuală fiind cea de aplicare şi de consolidare a practicilor, cu accent pe interpretări unitare şi previzibile, care să elimine vulnerabilitatea la corupţie.

Poziţia Guvernului și a Ministerului Justiției rămâne cea de profund angajament pentru politicile şi obiectivele vizate, atât de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cât şi de cele din actualul raport.

România are un instrument cuprinzător, Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2012-2015, care accentuează componenta de prevenire a corupţiei în sectorul public. În perioada următoare vom examina aspectele deficitare menţionate în raportul general anticorupţie, pentru a vedea cum pot fi integrate în SNA. Considerăm că mecanismul de peer-review stabilit de SNA are capacitatea de a asigura o reală comparabilitate şi competitivitate între instituţiile publice, putând astfel contribui la soluţionarea unora dintre aspectele menţionate în raport.

Ministerul Justiției privește acest exerciţiu cu realism pe linia continuării eforturilor de prevenire şi combatere a corupţiei, dar şi cu echilibru şi obiectivitate, în condiţiile în care multe dintre provocările semnalate sunt împărtăşite şi de alte State Membre.

Sunt multe aspecte pozitive semnalate în raportul pe fond, care ar fi putut fi preluate, de asemenea, în concluziile raportării individuale, la fel cum s-a procedat şi cu o serie de alte State Membre, care se confruntă cu dificultăţi similare celor din România.

Fără a pune în nici un fel în discuţie angajamentul nostru de a continua eficient şi deschis să răspundem tuturor recomandărilor Comisiei, vom promova, în acelaşi timp, ca şi până acum, importanţa unei abordări nediscriminatorii, echilibrate şi proporţionale în raport cu toate Statele Membre.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=23177

Publicat de la data feb. 3 2014. Categorii Social.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

16 decembrie 2018, 2:18
 

ENE
Noros
1°C
18 km/h
Perceput de temperatură: -5°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 18 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 17 decembrie 2018
Zi
 

NE
Ploaie
3°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Noros
0°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:30 si 19:00 In zona : Județul Argeş: Băiculești, Cuca, Cotmeana, Morărești, Poienarii de Argeș;Județul Buzău: Râmnicu Sărat, Poșta Câlnău, Zărnești, Valea Râmnicului, Săgeata, Cochirleanca, Grebănu, Puiești, Ziduri, Topliceni, Cernătești, Râmnicelu, Beceni, Vintilă Vodă, Scorțoasa, Buda, Podgoria, Balta Albă, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:15 si 20:00 In zona : Județul Vrancea: zona joasă;Județul Galaţi; Se vor semnala : precipitații mixte care local depun polei
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:00 si 23:00 In zona : Județul Ialomiţa: Urziceni, Fierbinți-Târg, Coșereni, Gârbovi, Manasia, Bărcănești, Dridu, Jilavele, Munteni-Buzău, Bărbulești, Căzănești, Ion Roată, Ciochina, Reviga, Adâncata, Miloșești, Axintele, Armășești, Sălcioara, Movilița, Cocora, Alexeni, Grindu, Sinești, Sfântu Gheorghe, Valea Măcrișului, Balaciu, Roșiori, […]
 • Avertizare meteorologica
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 15-12-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 13 – 16 decembrie, ora 18 Fenomene vizate: ninsori, lapoviță, ploi și poleiZone afectate: […]

Loto

Horoscop

 • 161.191 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team