PREDICȚII: Anul 2018, unul fast pentru hackeri

După un an marcat de atacuri informatice de mare amploare, 2018 promite să fie unul fast pentru infractorii cibernetici, care vor dezvolta instrumente şi mai distructive, afirmă compania americană de securitate cibernetică McAfee într-un raport publicat recent.

Bad Rabbit, NoptPetya, Wannacry … Aceste trei software-uri de răscumpărare au paralizat sute de mii de computere din întreaga lume şi au umplut buzunarele hackerilor, relatează France Presse.

Wannacry, care a atacat în luna mai serviciile de sănătate britanice, fabricile constructorului francez de automobile Renault, căile ferate germane şi guvernul spaniol, le-ar fi adus 140 de milioane de dolari piraţilor informatici.

Dar acesta nu a fost decât un ”preludiu”, spune McAfee în raportul său anual privind riscurile în acest domeniu, deoarece criminalii cibernetici dezvoltă noi strategii şi ”modele economice”, pentru a fi cu un pas înainte faţă de instrumentele de apărare.

Astfel, hackerii ar putea defecta sau distruge ţintele în loc să le blocheze. Noile lor victime ar putea fi personalităţi bogate pe care le-ar putea ”încolţi” prin obiecte conectate, mai puţin sigure decât PC-urile sau smartphone-urile.

Potrivit raportului, tendinţa din 2018 va fi şi atacul folosit ca „serviciu” de către piraţi angajaţi. Adică programele malware din 2017 ”ar putea fi vândute unor părţi care doresc să paralizeze rivali naţionali, politici sau de afaceri”, a explicat Raj Samani, responsabil ştiinţific la McAfee.

Compania este, de asemenea, îngrijorată de lipsa de securitate a datelor consumatorilor, în special ale copiilor, care sunt adunate şi puse pe piaţă de producătorii de gadgeturi conectate.

”Producătorii de obiecte conectate la domiciliu şi furnizorii de servicii vor încerca să compenseze marjele lor reduse adunând mai mult din datele noastre personale, cu sau fără acordul nostru”, spun autorii raportului.

Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR), un text european, va face companiile responsabile de datele personale pe care le deţin, începând din 25 mai 2018. În caz de furt sau compromitere, ele pot fi urmărite penal şi se pot confrunta cu amenzi de până la 4% din cifra lor totală de afaceri, scrie în acest context AFP.

RGPD ”face din 2018 un an important pentru a vedea cât de responsabile sunt companiile faţă de aceste chestiuni, respectând intimitatea utilizatorului, folosind cu discernământ datele consumatorilor şi conţinutul lor pentru a-şi îmbunătăţi serviciile şi stabilind limite de timp pentru păstrarea acestor date”, a declarat vicepreşedintele McAfee Vincent Weafer.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.