Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Premiile Astra Film Festival, ediția 2017

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2017, în cadrul căreia s-au anunțat filmele câștigătoare ale ediției cu numărul 24. 57 de filme au fost incluse în cele cinci secțiuni competiționale: International, Europa Centrală și de Est, România, Scurt-metraj și DocSchool.

Filmele din competiția Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 13 specialiști din industria cinematografică internațională: Peter Biella, Vassilis Economou, Leonard Kamerling, Artchil Khetagouri, Réka Lemhényi, Ionuţ Mareş, Bill Nichols, Kumjana Novakova, Christophe Postic, Alina Predescu, Ada Solomon, Michael Stewart și Corina Șuteu.

Premiul pentru cel mai bun documentar internațional a fost acordat filmului Și ne mântuiește de cel rău/Libera Nos (regia Federica Di Giacomo), un film complex, care ocolește senzaționalul și relevă straturi succesive ale sistemului complicat de relații dintre Biserica Catolică, posedare diavolească, credință și exorcism. Prima Împărtășanie/Communion, un film de Anna Zamecka, o operă de artă care ne duce în interiorul acestui cadru emoțional intens printr-un limbaj audiovizual artistic captivant, antrenând publicul într-o călătorie empatică  intensă, a fost alegerea juriului AFF pentru Premiul AFF pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est.

Premiul pentru cel mai bun documentar românesc a fost primit de Țara moartă/The dead nation, de Radu Jude, pentru un film a cărui structură inovatoare forțează limitele cinema-ului documentar. Istoria devine dureros de personală, evenimente publice sunt relatate de vocea victimei care nu are puterea să le influențeze, iar publicul e pus în situația de a extrage semnificația fiecărei secvențe de imagine statică și sunet montate în contratimp.

Premiul  pentru cea mai bună cercetare într-un film documentar din secțiunea România a fost primit de filmul Muzică de petrecere/Shindy music, de Andrei-Nicolae Teodorescu, pentru un film care sărbătorește cultura populară printr-o portretizare fascinantă a transmiterii tradiției muzicale și oferă o viziune optimistă asupra vieții în trei comunități de romi. Al doilea premiu pentru cea mai bună cercetare într-un film documentar din secțiunea România, la Astra Film Festival 2017 a fost acordat filmului Phoenixxx (regia Mihail Gavril Dragolea), pentru că lasă personajelor spațiu de exprimare și le prezintă dincolo de stereotipii, surprinzând efortul lor de a deveni ființe umane complete.
Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc – Best DocSchool Award a fost câștigat de filmul Educație/Education (regia Emi Buchwald), un cadru care se lărgește de la micro-cosmosul fețelor de copii către perspectiva mai largă ale căminelor și părinților, ajungând să cuprindă o lume întreagă. Pentru filmul care oferă o imersiune vizuală și crează o lume ce combină elemente de poezie cinematografică și realism social, juriul a oferit Premiul pentru cea mai bună regie într-un documentar studențesc filmului Cowboy de oraș/Urban Cowboys, în regia lui Pawel Ziemilski. Cel mai bun documentar scurtmetraj premiat de juriul AFF este Întoarcerea acasă/Homecoming, de Noam Sobovi, pentru filmul care a părut cel mai relevant și cel mai puternic ancorat în complexitatea realității lumii în care trăim.

Pentru operatorul care a filmat Apa ca un bivol negru (documentar realizat în 1970) și Nunta de piatră (din 1973), pentru filmul O lacrimă de fată, realizat în 1980, care a rămas în istoria cinematografiei ca filmul care a propus o formulă narativă nemaivăzută până atunci, pentru  Baloane de curcubeu, pe care l-a terminat tot în 1982 și care n-a trecut de cenzură, pentru  munca sa de operator de elită și înnoirile aduse limbajului cinematografic ce a rezistat testului timpului și pentru nebunia de a fi făcut ceva deosebit în cinematografia românească și dincolo de granițele ei, Astra Film a acordat Premiul de excelență cineastului Iosif Demian.

Juriul a acordat o mențiune specială unui film condus cu fermitate, care ne introduce prin intermediul unei structuri formale îndrăznețe în viața de zi cu zi a unei familii de muncitori chinezi: Another Year de Shengze Zhu.

Sursa: Amos NEWS

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=86839

Publicat de la data oct. 23 2017. Categorii Cultură, CULTURA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 iunie 2018, 4:59
 

V
Senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:31
Apus: 21:04
Prognoza 23 iunie 2018
Zi
 

ENE
Înnourat
21°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

E
Predominant senin
12°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:35 si 20:30 In zona : Județul Constanta: Hârșova, Ciobanu; Se vor semnala : descărcări electrice, averse din care se vor cumula peste 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 19:20 si 20:20 In zona : Județul Maramureş: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Maramureş: Borșa, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Vișeu de Jos, Ruscova, Repedea, Bogdan Vodă, Leordina; Se vor semnala : frecvente […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 19:20 si 20:30 In zona : Județul Suceava: Câmpulung Moldovenesc, Vicovu de Sus, Straja, Moldovița, Vatra Moldoviței, Fundu Moldovei, Brodina, Putna, Bilca, Frumosu, Pojorâta, Sadova, Izvoarele Sucevei, Ulma, Moldova-Sulița, Cârlibaba, Breaza; Se vor semnala : averse care vor depăși […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10Fenomene vizate: perioade […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : Interval de valabilitate: 22 iunie, orele 06 – 23 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : pe arii extinse instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate Mesaj :      ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ   COD GALBENInterval de valabilitate: 22 […]

Loto

Horoscop

 • 107.608 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team