Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Președintele Klaus Iohannis, despre reuniunea Consiliului European: Calendarul Brexit-ului nu se mai respectă

Publicat: luni, 23 octombrie 2017

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, că mesajul transmis de liderii Uniunii este unul pozitiv și că liderii UE vor să facă Uniunea mai „bună, mai apropiată de cetățean”.

„Au fost două zile de discuții bune. Mesajul general pe care putem să îl dăm după aceste două zile este unul pozitiv. Suntem uniți, suntem hotărâți să mergem înainte nu oricum, ci cu optimism, să facem Uniunea mai funcțională, mai bună, mai apropiată de cetățean. Am lucrat în ambele formate — formatul de UE 28 împreună cu marea Britanie. (…) Astăzi am discutat așa numită Agendă a Liderilor propusă de președintele Tusk (n.r. — președintele Consiliului European, Donald Tusk), o agendă pentru următorii doi ani, care planifică cum și unde ne întâlnim, pentru a lămuri cât mai multe probleme și pentru a fi în situația să proiectăm viitorul Uniunii. Este o schimbare de paradigmă importantă”, a declarat șeful statului, care a calificat cele două zile de discuții ca fiind intense.

Potrivit acestuia, România dorește să intre într-o zonă de planificare strategică. „În ultimii ani, de obicei am reacționat la ce ni s-a întâmplat, am încercat să gestionăm crize. Acum vrem să intrăm într-o zonă de planificare strategică și să construim noi viitorul Uniunii așa cum credem că trebuie să fie pentru cetățenii europeni.

Președintele Iohannis a anunțat că România a decis, alături de țările participante la reuniune, să susțină Acordul Nuclear cu Iranul.

„Am discutat aseară o temă care este foarte importantă, nu numai pentru Uniune, ci pentru toată lumea — Acordul Nuclear cu Iranul. Și ne-am decis, a fost unanimitate, să susținem acest acord. Știți că este o discuție în momentul de față în plan internațional. Noi, Uniunea Europeană, susținem în continuare acordul nuclear cu Iranul”, a subliniat șeful statului.

Tema migrației a fost, de asemenea, pe agenda reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

„Ieri am avut o discuție pe migrație și trebuie să recunosc că a fost prima discuție pe migrație pe un ton mai degrabă pozitiv, încrezător. Avem rezultate bune pe toate rutele de migrație, în sensul că s-a diminuat foarte mult această migrație. Acest lucru se datorează și eforturilor depuse de Uniune, dar și eforturilor depuse de unele state membre. De exemplu, Italia s-a implicat enorm de mult și cu rezultate foarte frumoase”, a spus șeful statului.

Discuțiile de vineri, care au avut loc în formatul UE 27, fără Marea Britanie, s-au referit la Brexit.

„Avem o echipă de negociere condusă de domnul Michel Barnier, care negociază condițiile Brexit-ului. Inițial am lucrat în ideea că vom găsi astăzi o situație care ne permite să facem următorul pas. Negocierile au fost intense, s-au făcut progrese, dar nu suficiente. Așadar, am constatat astăzi că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la faza următoare în relația cu Marea Britanie, însă acest lucru nu trebuie să creeze un pesimism deosebit, s-au negociat, s-au apropiat oarecum pozițiile, dar nu suficient pentru a merge mai departe. Se va negocia în continuare și vom încerca să ajungem în situația de O.K. pentru continuare la următorul Consiliu în decembrie”, a subliniat președintele Iohannis.

Potrivit acestuia, calendarul Brexit-ului nu se mai respectă. „Calendarul nu se mai respectă, este clar, doar că acel calendar a fost un calendar cu propunerea de variantă așa cum s-a crezut că este fezabilă. Nu putem de dragul unei agende să trecem peste puncte sensibile”, a arătat șeful statului român.

Întrebat despre relația UE cu Turcia, cu referire la reducerea finanțărilor de pre-aderare, Klaus Ioahnnis a arătat că discuția a fost mai degrabă de informare reciprocă și de atmosferă. „Aceste chestiuni sunt relativ complexe. Știți foarte bine că s-au făcut anumite afirmații și de o parte și de alta care n-au fost neapărat toate pozitive. Evoluțiile din Turcia evident creează la mulți lideri politici oarecare îngrijorare și despre toate aceste chestiuni am discutat. Urmează în perspectivă — dar împreună și cu Turcia — să găsim o formulă de colaborare viitoare”, a detaliat președintele.

Președintele Klaus Iohannis a participat joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia au fost discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre UE și Turcia, dosarul nord-coreean.

La Consiliul European a fost abordată și tema referitoare la viitorul UE, context în care a fost discutată Agenda Liderilor, document propus de președintele Consiliului, care detaliază calendarul și subiectele ce ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.

Sursa: AGERPRESAdministrația Prezidențială

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=86866

Publicat de la data oct. 23 2017. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

17 decembrie 2018, 6:05
 

NE
Precipitaţii
1°C
22 km/h
Perceput de temperatură: -7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 18 decembrie 2018
Zi
 

ENE
Zăpadă
1°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

ENE
Noros
-3°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:30 si 20:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Bacău: Bacău, Onești, Moinești, Buhuși, Sascut, Balcani, Poduri, Răcăciuni, Helegiu, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Cleja, Mănăstirea Cașin, Berești-Tazlău, Faraoani, Gârleni, Luizi-Călugăra, Berzunți, Căiuți, Livezi, Târgu Trotuș, Corbasca, Bârsănești, Pârgărești, Nicolae […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 20:00 In zona : Județul Buzău: zona de munte;Județul Buzău: Mânzălești, Bisoca; Se vor semnala : precipitații mixte care local depun polei
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:00 si 20:00 In zona : Județul Vaslui;Județul Bacău: Podu Turcului, Răchitoasa, Stănișești, Filipești, Glăvănești, Motoșeni, Parincea, Ungureni, Plopana, Dealu Morii, Găiceana, Negri, Traian, Lipova, Filipeni, Vultureni, Odobești, Colonești, Dămienești, Roșiori, Secuieni, Oncești, Izvoru Berheciului;Județul Botoşani;Județul Neamţ: Roman, Săbăoani, […]

Loto

Horoscop

 • 161.452 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team