Ultima ora
Publicat: luni, 30 decembrie 2013

Previziuni sumbre pentru 2014: Cu siguranță nu va fi mai bine…

Alimentele s-ar putea scumpi pe fondul unui an agricol slab. Recolta agricolă va fi cel mai probabil slabă, dar am putea vedea o creştere de 2% a Produsului Intern Brut, care este sub ritmul de care aveam nevoie, pentru ca nivelul de trai să se îmbunătăţească.

Pentru a stimula creşterea economică, ar trebui încurajate domenii precum turismul, care se dezvoltă în continuare sub potenţial, sunt de părere analiştii consultaţi de la EVZ. Pentru finanţare, firmele vor trebui în continuare să se descurce pe cont propriu, gândindu-se mai degrabă la o listare la bursă sau emitere de obligaţiuni decât la un împrumut bancar.

„Este clar însă că România are nevoie de o creştere economică superioară pentru recuperarea decalajelor care o despart de zona euro, iar în acest sens este nevoie de continuarea reformelor în sectorul public şi în cel privat”, a declarat Eugen Sinca, economistul şef al băncii. Specialiştii UniCredit Ţiriac au chiar o estimare mai pesimistă.

„Anticipăm că economia va încheia anul 2013 cu o creştere de 2,6%, dar aceasta ar putea încetini la 2,1% în 2014 odată cu estomparea efectul anului agricol bun. Exporturile şi industria vor rămâne principalii factori generatori de creştere, fiind ajutaţi de cererea externă din Germania”, potrivit lui Mihai Pătrulescu, Senior Economist UniCredit Tiriac Bank. De asemenea, Garanti Bank estimează pentru 2014 o creştere a PIB-ului de 2%, sub cea din 2013, de 2,4%.

După ce în primele luni din 2014 inflaţia anuală ar putea atinge un minim istoric, ajungând la 1 – 1,5%, creşterea preţurilor ar putea ajunge la 3,5 – 4%, spre final de an, consideră specialistul BCR. Tarifele la gaze şi electricitate vor continua să crească. Mihai Pătrulescu, de la Unicredit Ţiriac, spune că şi majorarea accizei la combustibili va avea un efect semnificativ în preţuri – aproximativ 0,4-0,6 puncte procentuale din inflaţia de anul viitor.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>