Comisia Europeană a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru 2014

Comisia Europeană (CE) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru 2014 la plus 2,5%, faţă de estimarea de 2,7% înaintată în toamnă. Comisia apreciază că exporturile nete vor avea un aport negativ.

Comisia apreciază că principalul motor de creştere va fi cererea internă.

Exporturile vor contribui negativ la creşterea economică din acest an, din cauza înrăutăţirii condiţiilor economice de pe principalele pieţe de export şi creşterii importurilor, conform CE.
Pentru 2013, CE a modificat prognoza de creştere economică de la 2,2% la 1,6%.

Comisia avertizează că evoluţia consumului ar putea fi încetinită de situaţia financiară dificilă a gospodăriilor şi de accesul limitat la creditele de consum.

Previziuni 2012-2014

În timp ce situația piețelor financiare în UE s-a îmbunătățit substanțial începând din vara anului trecut, activitatea economică a fost dezamăgitoare în a doua jumătate a anului 2012. Cu toate acestea, principalii indicatori sugerează că PIB-ul în UE este în prezent aproape de nivelul cel mai scăzut posibil și se estimează că activitatea economică se va accelera treptat, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Relansarea creșterii economice va fi inițial determinată de creșterea cererii externe. Investițiile interne și consumul intern ar trebui să crească mai târziu în cursul anului, și până în 2014 se așteaptă ca cererea internă să devină principalul motor al consolidării creșterii PIB.

Activitatea economică slabă de la sfârșitul anului 2012 implică un punct de plecare scăzut pentru anul curent. Această situație, în combinație cu o revenire a creșterii economice mai treptată decât se preconiza anterior, duce la o previziune de creștere anuală modestă a PIB-ului în 2013 de 0,1% în UE și de scădere cu 0,3% în zona euro. Evoluțiile trimestriale ale PIB-ului sunt oarecum mai dinamice decât sugerează cifrele anuale, prevăzându-se că PIB-ul în al patrulea trimestru al anului 2013 va fi cu 1,0% mai mare decât nivelul atins în ultimul trimestru al anului 2012 în UE, și cu 0,7% în zona euro.

Contrastul dintre situația mai bună a piețelor financiare și perspectivele macroeconomice modeste pentru 2013 se datorează în mare măsură procesului de ajustare a bilanțurilor, care continuă să influențeze negativ creșterea economică pe termen scurt. Pe măsură ce acest proces va avansa, el va consolida, de asemenea, baza pentru creștere economică în 2014, care este estimată la 1,6% în UE și la 1,4% în zona euro.

Olli Rehn, vicepreședintele Comisiei responsabil cu afaceri economice și monetare și cu moneda euro, a declarat: „Reechilibrarea actuală a economiei europene continuă să afecteze creșterea pe termen scurt. Situația actuală poate fi rezumată astfel: avem date statistice dezamăgitoare de la finalul anului trecut, anumite semnale mai încurajatoare din trecutul recent, iar încrederea investitorilor în ceea ce privește viitorul este în creștere. Măsurile strategice decisive luate recent pregătesc terenul pentru revenirea creșterii economice. Trebuie să continuăm reformele și să evităm orice stagnare în acest sens care ar putea submina actuala tendință de revenire a încrederii, întârziind relansarea necesară a creșterii economice și a creării de locuri de muncă.”

Se preconizează o revenire treptată a consumului și a investițiilor

Măsurile strategice importante adoptate începând din vara trecută au schimbat modul în care piețele percep viabilitatea UEM și sustenabilitatea fiscală a statelor membre ale acesteia.

Combinația dintre o activitate economică scăzută datorată ciclicității, incertitudine și prelungirea ajustării bilanțurilor și a redistribuirii resurselor în economie – care sunt consecințele tipice ale unei crize financiare profunde– încetinește, în prezent, consumul intern și investițiile interne. Cu toate acestea, restabilirea încrederii consumatorilor și întreprinderilor ar trebui să reducă impactul negativ al acestor factori. Se preconizează că reducerea tensiunilor de pe piețele financiare va duce la condiții de împrumut mai avantajoase, iar acest lucru ar trebui să permită revenirea treptată a creșterii consumului și a investițiilor în cursul anului 2013.

Se estimează că ritmul scăzut al activității economice din prezent va conduce la o creștere a șomajului în acest an până la nivelul de 11,1% în UE și de 12,2% în zona euro.

Dat fiind că se așteaptă o diminuare a impactului creșterii prețurilor la energie asupra inflației, se estimează că inflația prețurilor de consum în UE va scădea treptat în cursul anului 2013 și că se va stabiliza anul viitor la aproximativ 1,7% în UE și la 1,5% în zona euro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.