Ultima ora
Publicat: joi, 23 ianuarie 2014

Prognoză: Criza economică va mai dura cel puţin până în 2015

Potrivit specialiştilor criza economică va mai dura cel puţin până în 2015. Ţările fac eforturi pentru relansarea consumului. Totuşi, rămân probleme structurale grave. Rata ridicată a şomajului mai ales în rândul tinerilor şi polarizarea socială tot mai mari sunt frâne în relansarea economică.

„Nu este exagerat sa vorbim de Romania ca Tigrul din Est sau Noua Polonie. Se observa ca Romania si Polonia au aceeasi traiectorie de convergenta. Cu deosebirea ca polonezii nu au stiut ce inseamna criza iar noi da. Am fost mai volatili ca ei, in primul rand din cauza politicilor fiscal bugetare total nesustenabile, fapt ce a micsorat pana aproape de zero potenta politicii monetare implementata de Banca Nationala a Romaniei. Se poate observa reluarea pantei de crestere economica ridicata in perioada 2012? estimari 2014, si, pe fondul celui mai bun mix de politici fiscal/bugetare-monetara de dupa Revolutie, perspectivele pe termen mediu sunt si mai optimiste. Cu o crestere economica de 3% anul trecut, o crestere a bursei de valori de 20%, deficit bugetar de 2,5% din PIB si datorie publica de 40% din PIB, a patra crestere de productie industriala din UE si productie agricola record in ultimele doua decade, o inflatie de 1,5% cea mai mica din istoria postcomunista, o rata a somajului in jur de 7%, stabila si apropiata de NAIRU, un deficit de cont curent de sub 2% din PIB si cu o moneda puternica, Romania are un tablou macroeconomic de invidiat chiar si de catre tari din Zona Euro. Astazi Romania se imprumuta mai ieftin decat Italia, Spania, Portugalia, Grecia, credibilitatea ridicata pe pietele financiare internationale vazandu-se si in interesul crescut al investitorilor la emisiunea de obligatiuni pe 30 de ani de saptamana trecuta”, a afirmat Cristian Socol, consilierul pe probleme macroeconomice al premierului Victor Ponta, într-un articol publicat in presa de specialitate (Ziarul Financiar).

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>