Ultima ora
Publicat: vineri, 31 martie 2017

Proiecte în valoare de peste 80 de miliarde de lei, depuse spre finanțare pe PNDL 2

„Peste 20.000 de proiecte au depus autoritățile publice locale la Ministerul Dezvoltării pe PNDL 2. Valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește, în acest moment, suma de 80 de miliarde de lei. În scurt timp începem evaluările dosarelor depuse, etapă necesară pentru că s-a depășit bugetul alocat programului pentru anul în curs. Vom asigura finanțare cu prioritate pentru localitățile care nu au fost eligibile în niciun program cu finanțare europeană. Ideea este să corelăm sursele de finanțare disponibile, pentru a evita dubla finanțare” a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Declarațiile au fost făcute joi, 30 martie, la întâlnirea cu primarii din județul Ialomița.

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvoltării  Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) și asigură resursele necesare pentru anumite categorii de investiții ale administrației publice locale. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea echilibrată în teritoriu.

Criteriile de selectare a obiectivelor de investiţii sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 624/2015. Actul normativ prevede ca repartizarea fondurilor de la bugetul de stat pe judeţe, destinate transferurilor pentru finanţarea obiectivelor de investiţii din portofoliul unităţilor administrativ-teritoriale, să fie făcută echilibrat, utilizând cel puţin unul dintre următorii indicatori:

  1. datele demografice şi administrativ-teritoriale ale judeţelor, având în vedere:
  2. a) ponderea numărului de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ din totalul numărului de unităţi administrativ-teritoriale de la nivel naţional;
  3. b) ponderea populaţiei judeţului raportată la populaţia totală a ţării;
  4. c) ponderea suprafeţei judeţului raportată la suprafaţa totală a ţării;
  5. capacitatea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, având în vedere ponderea capacităţii unităţilor administrativ-teritoriale de a participa cu fonduri de la bugetul local pentru realizarea obiectivelor de investiţii;
  6. ponderea numărului de obiective de investiţii aflate în derulare de fiecare judeţ, având în vedere:
  7. a) numărul de obiective de investiţii aflate în derulare de fiecare judeţ din totalul investiţiilor aflate în derulare la nivel naţional;
  8. b) necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate raportat la necesarul total de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate de la nivel naţional.

Analiza dosarelor mai are la bază încadrarea obiectivelor de investiţii în domeniile specifice pentru care există obligaţia conformării unor reglementări europene sau în domenii specifice prioritare, stadiul fizic al realizării obiectivului de investiţii, începând cu stadiul fizic cel mai ridicat la data aplicării criteriului, data semnării contractului de furnizare/prestare de servicii/execuţie de lucrări, după caz, și populaţia deservită.

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>