Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

PROPUNERE: Taxă de 10% din valoarea investiției pentru obținerea avizului/autorizației de mediu

Nu mai este nici un secret că birocrația sufocă România. Aici se încurcă cam toate lucrurile, de aici începe corupția, lehamitea pentru actul investițional și chiar sărăcia.

Poate cea mai birocratică activitate se înregistrează în domeniul obținerii actelor de reglementare în domeniul protecției mediului înconjurător. Astfel, pentru o activitate nouă pe care dorești să o dezvolți în România, dacă ai norocul să meargă totul ”uns”, poți să aștepți obținerea unui acord de mediu minim 180 de zile. Dar în realitatea noastră cotidiană această activitate poate dura chiar ani buni. Dacă această activitate super-birocratică ar fi adus chiar niște mici beneficii poate că am fi putut să spunem că ea este necesară. Dar am constatat că nici un studiu de evaluare nu este realizat corect. Cu aceste studii am rămas fără păduri, vom rămâne fără o sumedenie de resurse neregenerabile ale mediului geologic, vom rămâne fără apa noastră de toate zilele, fără o bonitate a solului care ne oferă hrana, fără un aer respirabil sănătos etc.

Pentru a simplifica și eficientiza activitățile de reglementare, Partidul Ecologist Român propune ca TAXA PENTRU OBȚINEREA AVIZULUI/AUTORIZAȚIEI DE PROTECȚIE A MEDIULUI SĂ REPREZINTĂ 10% DIN VALOAREA DE INVESTIȚIE A OBIECTIVULUI.  Pentru obținerea documentului va fi suficient raportul comisiei tehnice și o declarație pe propria răspundere în care titularul activității consemnează și se angajează să respectă toate cerințele impuse de lege. La trei zile de la achitarea taxei, autorizația va fi emisă.

 

Pentru obiectivele cu risc semnificativ asupra mediului înconjurător, se percepe atât taxa respectivă, cât și o taxă suplimentară de minim 10% din valoarea de investiție a obiectivului, ea reprezentând o formă de garanție pentru eventualele deficiențe ale riscului generat de exploatarea obiectivului sau a unui anume zăcământ din subsol.

 

În urma controalelor periodice efectuate de instituțiile abilitate, dacă se găsesc nereguli grave se suspendă autorizația, se aplică sancțiunile de rigoare care vizează însușirea imediată de către stat a primei taxe, iar dacă se dovedește insuficientă, se recurge și la cea de-a doua, pentru a recupera prejudiciul generat asupra componenților mediului înconjurător afectați, cât mai ales asupra omului și/sau al comunităților umane.

 

Pentru reautorizarea obiectivului care a generat aceste prejudicii pe linie de protecție a mediului se percep din nou sumele enumerate anterior. În aceste condiții nici un operator nu își mai permite să încalce legea.

 

Mircea Vintilescu

Vicepreședinte Partidul Ecologist Român

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=77769

Publicat de la data mart. 31 2017. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 iunie 2018, 12:47
 

NNE
Predominant înnourat
25°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 28°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 5:30
Apus: 21:03
Prognoza 19 iunie 2018
Zi
 

NE
Predominant însorit
32°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NE
Senin
18°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-06-2018 Ora : 9 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 09:00 si 10:00 In zona : Județul Arad: Arad, Vladimirescu, Vinga, Șagu, Fântânele, Livada, Felnac, Zădăreni, Frumușeni;Județul Timiş: Timișoara, Recaș, Buziaș, Deta, Ciacova, Giarmata, Ghiroda, Sânandrei, Orțișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Jebel, Liebling, Racovița, Denta, Topolovățu Mare, Sacoșu Turcesc, Pișchia, […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 iunie, ora 15 – 18 iunie, ora 21 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor […]

Loto

Horoscop

  • 106.259 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team