Ultima ora
Publicat: miercuri, 25 decembrie 2013

Pungeşti: În ajunul Crăciunului, 30 de oameni intră în greva foamei

Pentru a-i determina pe reprezentanţii Chevron să renunţe la explorarea gazelor de şist la Pungeşti, judeţul Vaslui, oamenii adoptă soluţii radicale.

În ajun de Crăciun, 30 de protestatari anunţă că vor intră în greva foamei.

Jandarmii au interzis accesul în tabăra amenajată pe câmp, aşa încât oamenii vor monta corturi pe izlazul din localitate.

Protestul va fi monitorizat de medicii serviciului judeţean de Ambulanţă, iar un medic va trece în fiecare zi prin tabăra de la Pungeşti ca să verifice starea de sănătate a greviştilor.

Localnicii din Pungeşti sunt hotărâţi în demersul lor de a împiedica Chevron să exploreze gazele de şist în localitate.

Protestatarii „recalcitranţi” au ajuns şi la sectie pentru audieri, duşi fiind de jandarmii din Vaslui. Au fost deschise şi dosare penale, oamenii fiind acuzaţi de ultraj sau port ilegal de armă albă.

Chevron, la rândul său, dă asigurări, prin comunicate de presă, că respectă dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însa invocă limitele legii.

Despre lege au vorbit şi ministrul de interne, şi premierul.

“Aţi văzut ce au făcut acolo şi jandarmii au acţionat protrivit legii. Sătenii, ca şi cei care au fost alături de ei, invocă faptul că jandarmii au fost agresivi. Ce aş putea să vă spun eu? Oare unii demonstranţi cum au fost? Tot agresivi au fost! Au intrat pe proprietate privată, au distrus, au dezaxat stâlpii (…)”, spunea ministrul Radu Stroe.

„Deci, în această ţară trebuie să se aplice legea. De asta sunt jandarmii, pentru momente în care trebuie aplicată legea împotriva celor care nu vor să o respecte şi cred că Ministerul de Interne şi Jandarmeria au procedat foarte corect. În rest, dezinformările, mortul care a înviat, acum iar moare, au trecut, gata. Cred că ne-am lămurit”, a spus Ponta.

Nu de aceeaşi părere a fost însă şi activistul Claudiu Crăciun, liderul neoficial al protestatarilor împotriva proiectului mineritului cu cianuri la Roșia Montană, care afirma că a fost reţinut la o oră după ce a plecat din zona unde au avut loc protestele şi că ar fi fost agresat de jandarmi.

„Da, am fost loviţi. E o agresivitate pe care n-o înţeleg. Violenţa e structurală. Faptul că e o zonă sub ocupaţie arată că e violenţă structurală, care reiese prin acte de violenţă împotriva cetăţenilor. E un spaţiu în care Constituţia nu se mai aplică. E o colonie internă păzită cu sute de jandarmi şi care arată că drepturile fundamentale şi statul de drept sunt suspendate în această comună”, a spus Claudiu Crăciun.

Protestatarii, oamenii din Pungeşti îi acuză la rândul lor pe jandarmi, în care şi-au pierdut încrederea şi despre care spun că “apără hoţia”.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>