Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Raportul preliminar de investigatie in cazul evenimentului aviatic produs în vară pe Aeroportul Internațional Chișinău

Publicat: marți, 24 octombrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis raportul preliminar de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc în data de 4 iunie 2017, pe Aeroportul Internațional Chișinău (KIV) din Republica Moldova, în care a fost implicată aeronava de tip ATR42-500, înmatriculată YR-ATB, operată de compania aeriană TAROM.

În data 04.06.2017, aeronava tip ATR 42-500, înmatriculată YR-ATB, operată de compania aeriană TAROM, având indicativul de zbor ROT207B, a fost planificată să execute un zbor pe ruta București – Chișinău. Zborul pe rută a decurs normal, fără evenimente. Zborul de apropiere în vederea aterizării s-a desfășurat, de asemenea, fără evenimente.

După aterizarea pe pista 08 a Aeroportului Internațional Chișinău (KIV), aeronava nu a menținut direcția de aterizare, ieșind pe partea dreaptă a acesteia, apoi a rulat pe iarbă de aproximativ 90 m. Echipajul a încercat să readucă aeronava pe suprafața betonată a pistei folosind suprafețele de comandă ale aeronavei (direcție și eleroane) și aplicând o tracțiune diferențiată a motoarelor (motorul stâng în poziția „ground idle” și motorul drept în poziția „flight idle”).

În momentul revenirii aeronavei pe suprafața betonată a pistei aceasta a lovit cu roțile trenului principal drept suportul de beton al unei balize aflate pe marginea pistei. Aeronava a efectuat un viraj accentuat spre stânga, a traversat pista pe diagonală și a ieșit pe partea opusă (stânga pistei) față de zona de reintrare, oprindu-se cu trenul de aterizare pe suprafața înierbată de pe margine.

Conform declarațiilor echipajului, după aterizare aceștia nu au folosit sistemul de control al orientării roții de bot.

În urma producerii evenimentului nu au existat victime, pasagerii părăsind aeronava normal, folosind scara de acces a aeronavei.

În urma unui acord de delegare încheiat pe data de 6 iunie 2017 între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova și Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) din România, în baza prevederilor Anexei 13 ICAO, activitățile de investigație privind siguranța în cazul acestui eveniment au fost preluate de către CIAS.

CIAS a notificat, prin intermediul canalelor de comunicare uzuale, următoarele organizații: ICAO, Comisia Europeană, EASA și Bureau d’Enquetes et d’Analyses pour la securite de l’aviation civile – BEA Franța. În calitate de reprezentant al statului de fabricație, BEA Franța a desemnat un reprezentant acreditat.

După analizarea tuturor documentelor și informațiilor adunate pe parcursul investigației, comisia de investigație a evenimentului va întocmi draft-ul de raport final. Conform art. 16, pct. (4) al Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă, draft-ul raportului final va fi tradus în limba engleză și va fi trimis pentru puncte de vedere/observații către EASA și BEA. După primirea eventualelor puncte de vedere/observații de la reprezentantul acreditat, comisia de investigație va întocmi raportul final și îl va publica pe site-ul CIAS (www.cias.gov.ro).

Raportul preliminar de investigație poate fi accesat aici.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=86895

Publicat de la data oct. 24 2017. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

17 decembrie 2018, 6:03
 

NE
Precipitaţii
1°C
22 km/h
Perceput de temperatură: -7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 18 decembrie 2018
Zi
 

ENE
Zăpadă
1°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

ENE
Noros
-3°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:30 si 20:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Bacău: Bacău, Onești, Moinești, Buhuși, Sascut, Balcani, Poduri, Răcăciuni, Helegiu, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Cleja, Mănăstirea Cașin, Berești-Tazlău, Faraoani, Gârleni, Luizi-Călugăra, Berzunți, Căiuți, Livezi, Târgu Trotuș, Corbasca, Bârsănești, Pârgărești, Nicolae […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 20:00 In zona : Județul Buzău: zona de munte;Județul Buzău: Mânzălești, Bisoca; Se vor semnala : precipitații mixte care local depun polei
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:00 si 20:00 In zona : Județul Vaslui;Județul Bacău: Podu Turcului, Răchitoasa, Stănișești, Filipești, Glăvănești, Motoșeni, Parincea, Ungureni, Plopana, Dealu Morii, Găiceana, Negri, Traian, Lipova, Filipeni, Vultureni, Odobești, Colonești, Dămienești, Roșiori, Secuieni, Oncești, Izvoru Berheciului;Județul Botoşani;Județul Neamţ: Roman, Săbăoani, […]

Loto

Horoscop

 • 161.452 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team