Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

„Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice”, Brașov, 24 august – 1 octombrie 2017

Publicat: vineri, 25 august 2017

Bastionul Țesătorilor din Brașov, locul care a găzduit acum două secole ateliere școlare pentru pregătirea lucrătorilor războaielor de țesut moderne, este gazdă a proiectului „Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice”.

Proiectul, organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums și co-finanțat de AFCN, presupune rezidențe artistice de documentare și de lucru a unor artiști contemporani cu artizani locali, pentru studierea și reinterpretarea elementului de patrimoniu imaterial țesutul la război.

Expoziția care prezintă creațiile echipelor artistă-artizană se deschide pe 24 august  2017, ora 17.00, la Bastionul Țesătorilor din Brașov și va fi itinerată în octombrie la Muzeul Național al Țăranului Român.

 

Bastionul Țesătorilor din Brașov, locul unde în Evul Mediu se întâlneau țesătorii Brașovului, meșteșugari celebri în Europa și Orient, a devenit, la aproape 600 de ani de la construire, spațiul în care istoria și tradiția meșteșugărească se întâlnesc cu cea mai spectaculoasă formă de exprimare artistică a prezentului, arta contemporană: artiste contemporane și artizane din zona Branului au lucrat împreună creând lucrări de artă la războiul de țesut. 3 artiste și un duo de artiste au lucrat cu 4 artizane din Moieciu de Sus, în cadrul a două rezidențe (documentare și lucrul propriu-zis) la Brașov și Bran.

Lucrările pot fi văzute în expoziția de la Bastionul Țesătorilor din Brașov, din 24 august 2017 până pe 1 octombrie, de marți până duminică, 10.00-18.00. Expoziția va putea fi vizitată și la Muzeul Național al Țăranului Român, din 4 în 22  octombrie 2017.

Bastionul Țesătorilor a fost construit, apărat și întreținut de breasla țesătorilor de in, între anii 1421-1436 şi 1570-1573. Pe faţada intrării în incintă se află încrustat într-o grindă de susţinere a plafonului anul 1807. Atunci au fost construite cele trei încăperi destinate unor ateliere școlare pentru pregătirea viitorilor meşteșugari ai oraşului.

Transformat în muzeu după restaurarea din anul 1910, Bastionul Țesătorilor din Brașov este în prezent pe primul loc între obiectivele culturale vizitate cel puţin o dată într-un an de către brașoveni. El găzduiește expoziţia permanentă ,,Cetatea Braşovului şi fortificaţiile din Ţara Bârsei” care are ca principal punct de atracţie macheta Cetăţii Braşovului realizată în anul 1896 și macheta cartierului Schei, atașată în perioada comunistă.

Otilia Boeru este o artistă vizuală care lucrează în diverse medii de exprimare, cel mai frecvent apelând la materialul textil, cu ajutorul căruia experimentează și construiește noi forme vizuale. Are un interes special pentru modalitățile prin care noile tehnologii pot intra în relație cu tehnicile textile tradiționale. Otilia a lucrat cu artizana Maria Pepene. La 74 de ani, tanti Pepenica spune că iarna, când avea războiul în casă, erau zile când o prindea noaptea țesând la război. A învăţat să ţeasă la vârsta de 10 ani de la mama şi bunica sa. Avea în casă un război făcut de bunicul său, care era tâmplar.

Claudia Pascu este art director, graphic designer și ilustrator. Absolventă a Universității de Arte București, secția Graphic Design, are experientă în publicitate, creare de identități vizuale și grafică de carte. Este pasionată noi tehnologii, dar fascinată și de tehnicile vechi. Claudia a lucrat cu artizana Ionela Gârbacea. Mama ei Ileana, născută Gârbacea, a fost una dintre cele mai cunoscute țesătoare din sat. A început să țeasă la 10 ani, din curiozitate, alături de surorile ei, învățată de mama sa. Are trei fete dar niciuna nu știe să țeasă…

Iulia Toma trăieşte şi lucrează în Bucureşti, utilizând ca mediu preferat materialul textil însoţit de fotografie, instalaţie sau text. Temele sociale precum feminismul, drepturile omului, relaţiile interpersonale din comunităţile închise, materialitatea urbană a locuirii sau echitatea socială fac obiectul preocupărilor sale. Iulia a lucrat cu artizana Rodica Tişcă. Tanti Rodica a ţesut pentru casă, obiecte decorative şi postav din care se confecţionau haine. Cel mai mult a lucrat pe războiul moştenit de la bunicul soţului, Gheorghe Tișcă zis Ghică Neculcea. Războiul era confecţionat de un tâmplar din sat.

Claudia Mușat & Viorica Slădescu au lucrat în comun o lucrare complexă, formată din 5 fragmente de țesături tip pânză, numită „1 Luat / 1 Lăsat”. Claudia Mușat este lector universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Viorica Slădescu este cadru didactic universitar la Arte textile și Design și a fost muzeograf restaurator în patrimoniu textil la Muzeul Național de Artă al României. Claudia & Viorica au lucrat cu artizana Victoria Ialomiţan. Tanti Dorica a învatat sa țeasă la vârsta de 6 ani de la mama sa. A țesut cu plăcere ţoale, covoare, velinte și preșuri împreună cu sora sa.

Mai multe detalii despre artiști și artizane:

www.razboiultesatorilor.ro

www.facebook.com/RazboiulTesatorilor

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Modernism.ro, UNARTE, Universitatea Transilvania din Brașov

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84567

Publicat de la data aug. 25 2017. Categorii Cultură, CULTURA.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

14 decembrie 2018, 1:44
 

SV
Ceaţă
-5°C
0 km/h
Perceput de temperatură: -2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 95%
Vânt: 0 km/h SV
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:44
Apus: 16:36
Prognoza 15 decembrie 2018
Zi
 

NE
Ploaie cu zăpadă
2°C
Vânt: 18 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

ENE
Rafale
2°C
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:45 si 20:00 In zona : Județul Arad: Nădlac, Secusigiu, Semlac, Șeitin, Peregu Mare;Județul Bihor: Oradea, Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Diosig, Oșorhei, Brusturi, Nojorid, Ceica, Șimian, Sălard, Holod, Biharia, Sântandrei, Chișlaz, Ineu, Sârbi, Hidișelu de […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:45 si 22:00 In zona : Județul Argeş: Costești, Buzoești, Leordeni, Ungheni, Suseni, Căteasca, Rătești, Recea, Rociu, Negrași, Mozăceni, Oarja, Teiu;Județul Dâmboviţa: Găești, Titu, Potlogi, Corbii Mari, Dragodana, Răcari, Petrești, Lungulețu, Mătăsaru, Gura Șuții, Ciocănești, Odobești, Tărtășești, Braniștea, Uliești, […]

Loto

Horoscop

  • 160.719 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team