Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Recomandarea Avocatului Poporului către Casa Națională de Pensii

Avocatul Poporului a emis o Recomandare către Casa Națională de Pensii în care i se solicită să efectueze toate demersurile legale în scopul modificării dispozițiilor înscrise la Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate de H.G. nr. 257 din 20 martie 2011, și recunoașterii drepturilor care se cuvin persoanelor care au realizat venituri în acord global, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată.

Recomandarea este urmarea mai multor audiențe și petitii adresate de-a lungul timpului, ulterior anului 2011, atât Biroului teritorial Iași, cât și altor birouri teritoriale ale instituției Avocatul Poporului pe problematica formelor de retribuire obținute în acord global. Avocatul Poporului a observat practica caselor județene de pensii și a Casei Naționale de Pensii, Decizia nr. 19/2011 a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind recursul în interesul legii, referitor la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, prin luarea în considerare a formelor de retribuire obţinute în acord global, precum și prevederile înscrise la Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a  dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin H.G. nr. 257 din 20 martie 2011, potrivit cărora nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sumele reprezentând „acord global”. Avocatul Poporului consideră ca nefirească existența acestei reglementări devreme ce instanțele de judecată soluționează problematica în concordanță cu prevederile art. 517 alin. 4 C.proc.civ.

Atât Casele de pensii cât și Casa Națională de Pensii, în motivarea deciziilor de respingere invocă faptul că veniturile privind munca în acord global nu reprezintă sporuri cu caracter permanent, prevăzute în Anexa nr.15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, aprobate prin H.G. nr.257/2011, însă consideră că în vederea aplicării unitare a dispozițiilor art.107 alin.3 și alin.4 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, pensionarii au posibilitatea de a solicita recalcularea pensiilor în baza unor documente noi.

Avocatul Poporului consideră ca nefondate argumentele caselor de pensii că suntem în prezența unor sporuri, deoarece veniturile cuprinse în Adeverința emisă de angajator nu sunt sporuri, ci reprezintă chiar salariul brut pe care salariatul l-a obținut pe perioada angajării.

În opinia Avocatului Poporului, principiul contributivității trebuie să primeze faţă de argumentele caselor de pensii, întrucât soluţia contrară ar însemna încălcarea unui principiu de bază al sistemului de asigurări sociale, cu consecinţa generării unei grave dezavantajări a persoanelor care au fost retribuite în acord, și care au realizat venituri mai mari decât cele prevăzute în carnetul de muncă.

                Situația mai sus prezentată scoate în evidență faptul că, raportându-ne la legea pe care o aplică o autoritate publică și cea pe care o aplică o instanță de judecată, în aceeași materie și cu același obiect, suntem în prezența unui paralelism legislativ care permite DOAR pensionarilor care contestă în instanțe deciziile caselor de pensii să beneficieze de o ”excepție” în aplicarea dispozițiilor care reglementează munca în acord global. Mai mult, soluționarea unei probleme de drept care a generat de-a lungul timpului o practică neunitară și a impus promovarea unui recurs în interesul legii,  echivalează cu recunoașterea faptului că norma nu este clară, predictibilă, unitară și coerentă.

                Trebuie avut în vedere faptul că recursul în interesul legii are forță obligatorie doar pentru instanțele de judecată, iar pe de altă parte că procedura administrativă la nivel de case județene de pensii, iar ulterior Casa Națională de Pensii, este greoaie sub aspectul termenelor de soluționare a cererilor și contestațiilor, pentru ca în final să se mai parcurgă și procedura judiciară în fața instanțelor de judecată, iar rezultatul să fie același, respectiv cel stabilit prin Decizia nr. 19/2011 a I.C.C.J.

                Avocatul Poporului consideră că modificarea înscrierilor din Mențiune Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, în concordanță cu dispozițiile deciziei instanței supreme ar reprezenta o recunoaștere a drepturilor care se cuvin persoanelor care au realizat venituri în acord global fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată.

                Întregul conținut al Recomandării poate fi consultat pe site-ul instituției, la secțiunea Recomandări – 2017.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=77490

Publicat de la data mart. 27 2017. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 iunie 2018, 13:30
 

NE
Precipitaţii
15°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 5:31
Apus: 21:04
Prognoza 24 iunie 2018
Zi
 

SSE
Parţial însorit
24°C
Vânt: 7 km/h SSE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

E
Predominant senin
14°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-06-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:45 si 12:00 In zona : Județul Teleorman; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului ce vor atinge la rafală 55-60 km/h.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-06-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 08:40 si 11:00 In zona : Județul Olt: Caracal, Corabia, Drăgănești-Olt, Brastavățu, Osica de Sus, Izbiceni, Fărcașele, Rusănești, Ianca, Tia Mare, Radomirești, Mărunței, Fălcoiu, Izvoarele, Vădăstrița, Dăneasa, Dobrosloveni, Cilieni, Traian, Stoicănești, Grojdibodu, Vișina, Redea, Rotunda, Gostavățu, Obârșia, Deveselu, Scărișoara, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-06-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 07:00 si 11:00 In zona : Județul Mehedinţi: Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Vânju Mare, Gogoșu, Jiana, Pătulele, Cujmir, Breznița-Ocol, Bălăcița, Tâmna, Salcia, Devesel, Oprișor, Gârla Mare, Gruia, Punghina, Malovăț, Bâcleș, Prunișor, Dârvari, Hinova, Burila Mare, Vânători, Vlădaia, Pădina, Obârșia de […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10Fenomene vizate: perioade […]

Loto

Horoscop

 • 108.115 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team