Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Reguli noi pentru punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio

ANCOM a organizat astazi o reuniune de informare a industriei de profil privind noile conditii de introducere pe piata a echipamentelor radio, avand in vedere faptul ca incepand cu 13 iunie 2017 echipamentele radio care sunt introduse pe piata din Romania trebuie sa satisfaca in totalitate prevederile Hotararii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio, care transpune in legislatia nationala Directiva 2014/53/EU privind echipamentele radio (Directiva RED).

Ce sunt echipamentele radio

Echipamentul radio este un produs electric sau electronic care emite si/sau receptioneaza intentionat unde radio pentru realizarea comunicatiilor radio si/sau radiodeterminarii ori un produs electric sau electronic care trebuie sa fie completat cu un accesoriu, cum ar fi o antena, astfel incat sa emita si/sau sa receptioneze intentionat unde radio pentru acelasi scop. In aceasta categorie se incadreaza, de exemplu, statiile de radiocomunicatii de orice tip, module ori parti dintr-un echipament ce emit intr-o anumita banda de frecvente radio (walkie-talkie), routere wireless, televizoare, aparate radio sau echipamente de localizare a pozitiei geografice (GPS).

Context legislativ

Inainte de data de 13 iunie 2017, era posibila introducerea pe piata din Romania a echipamentelor radio care respectau fie cerintele esentiale prevazute de Hotararea Guvernului nr. 130/2015 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de comunicatii electronice si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora, fie prevederile Hotararea Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio, situatia fiind una tranzitorie. Dupa aceasta data, echipamentele radio ce vor fi introduse pe piata romaneasca vor trebui sa satisfaca in totalitate prevederile ultimului act normativ mentionat si care a transpus in legislatia nationala Directiva 2014/53/EU privind echipamentele radio (asa numita Directiva RED).

In acest context, ANCOM a dorit sa vina in sprijinul principalilor operatori economici care activeaza pe piata echipamentelor radio din Romania cu informatii detaliate si clarificari ale cadrului legislativ.

Principalele prevederi ale Hotararii Guvernului nr. 740/2016

Actul normativ stabileste noi reguli pentru operatorii economici implicati in lantul de aprovizionare ori de distributie al echipamentelor radio, definind intr-un mod mai clar obligatiile ce revin producatorului, reprezentantului autorizat al acestuia, importatorului si distribuitorului.

Documentul legislativ stabileste cerintele esentiale ce trebuie respectate de orice echipament radio produs, introdus pe piata sau pus la dispozitie pe piata, conditiile care trebuie respectate de catre organismele ce efectueaza evaluari a conformitatii produselor, precum si masuri privind cadrul de supraveghere si control efectiv al pietei echipamentelor radio.

Suplimentar fata de cerintele esentiale, noul cadru legislativ prevede norme cu privire la aplicarea marcajului CE, cerinte cu privire la identificarea trasabilitatii echipamentelor radio (de catre cine au fost produse, cine le comercializeaza etc.).

Ce trebuie sa contina instructiunile echipamentelor radio

Alte prevederi importante ale Hotararii Guvernului nr. 740/2016 se refera la instructiunile de utilizare care insotesc echipamentele radio disponibile pe piata noastra, care trebuie sa fie in limba romana, sa fie clare, accesibile, inteligibile si relevante si sa contina informatiile necesare privind utilizarea echipamentelor radio conform destinatiei. Totodata, aceste instructiuni trebui sa precizeze si banda sau benzile de frecvente in care functioneaza echipamentul radio, precum si puterea acestuia de emisie. Pe echipamentul radio sau pe ambalaj/instructiuni de utilizare trebuie sa existe numele, denumirea comerciala sau marca inregistrata, precum si adresa postala ale producatorului si, atunci cand echipamentul radio este fabricat in afara Uniunii Europene, ale importatorului. Toate echipamentele radio trebuie sa fie insotite de o copie a declaratiei UE de conformitate sau de declaratia UE de conformitate simplificata, redactate in limba romana.

Sanctiuni

Nerespectarea prevederilor acestui act normativ se sanctioneaza de catre organismele abilitate cu amenzi cuprinse intre 500/2.500 de lei și 50.000 de lei.

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=82053

Publicat de la data Iun 16 2017. Categorii IT & C, IT&C.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 20-03-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 20 martie, ora 15 – 22 martie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : vreme deosebit de rece, precipitații în general moderate cantitativ, polei Mesaj :   INFORMARE METEOROLOGICĂ       În intervalul menționat vremea se va menține deosebit […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 18-03-2018 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 19 martie, ora 06 – 20 martie, ora 21 Zonele afectate : conform textului Fenomene : precipitații în general moderate cantitativ, mai ales sub formă lapoviță și ninsoare, polei, vreme deosebit de rece Mesaj :      INFORMARE METEOROLOGICĂ    Temporar […]

21 martie 2018, 5:07
 

NNE
Senin
-2°C
0 km/h
Perceput de temperatură: -1°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:17
Apus: 18:29
Prognoza 22 martie 2018
Zi
 

ENE
Zăpadă
-1°C
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 25 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Zăpadă
-4°C
Vânt: 18 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 79.636 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team