Published On: mar, Feb 14th, 2017

RENAŞTEREA SOCIETĂŢII CIVILE

Share This
Tags

Am luptat şi continui să lupt în frontul Societăţii Civile de 27 de ani, renăscut  după aproape 50 de ani, imediat după Revoluţia din decembrie ’89, când s-a legiferat căderea DICTATORULUI CEAUŞESCU şi a regimului totalitar comunist. Dar în aceste zile de mari frământări şi demonstraţii stradale,  am constatat cu deosebită satisfacţie cum Societatea Civilă şi-a arătat forţa în toată plenitudinea ei, cum de fapt, după mai bine de un sfert de secol de aşa-zisă democraţie, a renăscut ca pasărea phoenix din propria-i cenuşă, căci a fost uitată, ignorată şi surghiunită de politicienii, guvernanţii şi parlamentarii noştri şi de tot sistemul juridic din România acestor ani.

            De 27 de ani am pledat şi pledez pentru rolul deosebit de important al Societăţii Civile pentru o democraţie consolidată şi un stat de drept.

            Se spune că putem avea o ţară de factura statelor din vestul Europei atâta timp cât există pluripartitism, economie funcţională de piaţă şi o Societate Civilă puternică, care să fie câinele de pază al democraţiei. Asta s-a dovedit cu prisosinţă a fi Societatea Civilă în aceste zile!

            După 27 ani de permanentă şicanare, de oprimare, de bagatelizare a muncii ei, de pedepsire exemplară (au fost aruncaţi în închisoare reprezentanţi marcanţi ai ei prin condamnări politice dictate din fruntea statului,), de acuzare pentru racilele societăţii, de acuzare de neimplicare, de ignorare şi uneori chiar îndepărtare de la problemele societăţii de către instituţiile statului, de nefinanţare şi scoaterea ei de la deciziile majore ale ţării, iată că a venit momentul 31 ianuarie 2017, când un ministru iresponsabil al Justiţiei a dat Ordonanţa 137, la ceas de seară, prin care propunea schimbări legislative cu dedicaţie pentru persoane politice, marcante, cu probleme penale. A fost scânteia care a trezit la realitate şi a aprins ţara, de fapt a dezmorţit Societatea Civilă!

            Dacă la Răscoala de la Flămânzi din 1907 ţăranii români s-au revoltat din cauza foamei crunte din ţară, dacă la Revoluţia din decembrie ’89 întregul popor şi-a dorit ieşirea din jugul dictaturii, al totalitarismului unui sistem criminal – comunismul, odată  cu 05 febriarie 2017 am văzut şi simţit cum peste 650.000 de oameni din întreaga ţară au protestat, în modul cel mai civilizat, pentru recăpătarea demnităţii naţiunii noastre, pentru dreptul de a trăi într-o ţară fără corpuţie şi corupţi şi nu pentru a li se mări bugetele şi a-şi îmbunătăţi viaţa.

            Sunt mândru că prin gestul ei Societatea Civilă şi-a recăpătat, poate pentru prima dată, locul ei firesc în această ţară plină de caractere abuzive şi ignorante. Adevărata ei forţă, aşa-zisa voce a străzii, au simţit-o în aceste zile guvernanţii, parlamentarii, politicienii, procurorii, judecătorii, toate organele de forţă ale ţării şi, desigur, întreaga naţiune în fibra ei. A fost, cu certitudine, cea mai grandioasă adunare ad-hoc publică. Interesant este faptul că protestatarii, în marea lor majoritate, sunt cei care nu s-au dus la votul pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, ei neregăsindu-se în nici un program al partidelor care s-au înscris în lupta electorală.

            Lecţia Societăţii Civile va avea o lungă şi intensă rezonanţă. Personalităţi de marcă din conducerea statului au recunoscut rând pe rând rolul şi forţa de paratrăsnet a Societăţii civile, care a oprit un abuz, şi au declarat-o campionul de etapă în această ţară.

            Poate că a venit momentul ca parlamentarii şi guvernanţii acestei ţări să elaboreze o lege prin care Societatea Civilă să fie racordată la bugetul consolidat al statului şi nu la cei 2 % din impozitul salariaţilor, mai bine spus la mila cetăţenilor acestei ţări. Modelul european,  pe care îl invocă politicienii şi guvernanţii noştri de fiecare dată când le vine bine, este cel unde Societatea Civilă este respectată şi finanţată să existe, aşa cum se întâmplă în ţări civilizate şi democrate din vestul Europei, precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Suedia etc. Nu ne mai trataţi cu indiferenţă, dragi parlamentari şi guvernanţi, încadrându-ne de fiecare dată la capitolul „şi altele”. Comportaţi-vă cu respect, decenţă şi responsabilitate faţă de acest segment important al societăţii – SOCIETATEA CIVILĂ.

            Anii trecuţi am scris câteva cărţi despre Societatea Civilă  şi am făcut-o personaj de carte, azi pot să scriu „Societatea Civilă – o nouă şansă pentru democraţie şi statul de drept, o nouă şansă pentru prosperitate şi pace socială”.

            Cred că e un moment prielnic pentru o resetare şi o depăşire a tarelor trecute, îndemn la dialog civilizat şi la o restartare a întregii societăţii, dând în acest fel fiecărui segment al ei locul pe care îl are şi care i se cuvine cu adevărat în rândul acestei naţiuni.

Nu pierdeţi acest moment istoric, domnilor!

Florentin SCALEŢCHI

                                                                                       Preşedinte Fondator O.A.D.O.

Comments

comments

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Switch to mobile version