Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

REPORTAJ AGERPRES: Tezaur de monede din secolul al V-lea, descoperit în cetatea Argamum

Publicat: vineri, 27 octombrie 2017

Un tezaur format din 30 de monede din bronz din secolul al V-lea a fost descoperit în timpul campaniei de cercetări arheologice efectuate în această perioadă la cetatea Argamum din comuna tulceană Jurilovca.

Săpăturile au fost efectuate anul acesta timp de două săptămâni, în luna octombrie, sub coordonarea arheologului George Nuțu, cercetător la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea. El a precizat că în campania din acest an s-a verificat incinta nordică a cetății, cercetările fiind efectuate în colaborare cu Universitatea Ludwig-Maximilian din Munchen.

„Zona a fost investigată de profesorul Nicorescu în perioada interbelică, dar el s-a axat pe basilici, pretorium, sistemul defensiv al cetății și au rămas zone neexplorate. Partea asta de incintă din interiorul orașului, de exemplu, a fost degajată parțial, printr-un șanț relativ îngust”, a explicat cercetătorul.

În timpul campaniei din acest an, pe lângă tezaurul de 30 de monede de bronz, a fost descoperită și o mare cantitate de ceramică și s-a delimitat un edificiu cu cel puțin trei încăperi.

„Partea de nord-vest este afectată de căderea incintei, dar cel puțin cele două încăperi de la sud sunt bine păstrate. Nu știu dacă vom ajunge cu cercetările la nivelul de locuire a acestui edificiu în anul curent, dar deja avem o monedă de secol VI în colțul încăperii, probabil anul 540. Din punctul meu de vedere, aici este cel mai frumos oraș din Dobrogea. Din perspectiva importanței nu se poate compara cu Tomis, Histria sau cu orașele de pe limesul danubian, Noviodunum, Troesmis, dar așezarea este spectaculoasă, relativ bine păstrată și lipsită de intervențiile din perioada medio-bizantină, care marchează majoritatea cetăților din Dobrogea”, a mai spus specialistul ICEM.

Lucrările de săpături din acest an de la Argamum au fost efectuate de către tulceni care locuiesc în satele situate în apropierea sitului arheologic, pentru care locul de muncă temporar reprezintă o sursă de venit.

„Anul acesta am lucrat la o brutărie, dar acum s-a închis. Lucrez în sit pentru prima dată și am fost printre persoanele care au descoperit tezaurul de 30 de monede, din secolul al V-lea. La orice descoperire ești bucuros. Îți închipui ce a fost acolo”, a declarat, pentru AGERPRES, Nicoleta Toma, în vârstă de 42 de ani, din satul Sălcioara.

Pentru alți lucrători din echipa coordonată de specialiști arheologi descoperirea de anul acesta nu este cea mai marcantă.

„Am venit pe acest șantier pentru prima dată la vârsta de 18 ani. Modul de lucru nu s-a schimbat în cetate, dar depinde unde se lucrează. La ziduri, munca e mai brută, dar la schelete, e mai fină. Cea mai importantă descoperire a fost acum șase ani, când s-au găsit șapte sau opt schelete. A fost pasionant”, a afirmat Mihaela Grigore, în vârstă de 35 de ani, din satul Jurilovca.

Cel mai experimentat lucrător din situl Argamum pare să fie paznicul zonei, Mihail Cernadîrcă. Alături de alți doi bărbați, el transportă cu roaba pământul care a acoperit locul în care se fac cercetările.

„Sunt aici de 23 de ani, dar muncesc de la 14 ani. Păzesc 125 de hectare de patrimoniu. Acolo sunt morminte grecești, acolo jos, lângă căsuța aceea, sunt morminte romane, acolo este cel mai vechi mormânt de pe malul Mării Negre, mormânt grecesc, iar aici, sunt două cetăți, una grecească din secolul VII, î. Hr., și alta din secolul VII, d. Hr”, a afirmat Mihail Cernadîrcă.

El este una dintre cele două persoane care le explică turiștilor importanța descoperirilor făcute în cetate. Mihail recunoaște totuși că are un dezavantaj: nu știe foarte bine limbi străine. „Anul acesta, aici au fost mai mulți turiști decât în anii trecuți. La noi nu e cu plată, cum e în alte cetăți”, a mai spus tânărul.

Situată la șapte kilometri de satul Jurilovca, pe malul complexului Razim-Sinoe, cetatea Argamum a fost întemeiată la mijlocul secolului al VII-lea î. Hr. de grecii din Asia Mică, cu cel puțin o generație înaintea cetății Histria, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului și prin epoca fierului.

Cercetările arheologice desfășurate în perioada 1926-1932 și din anul 1965 până în prezent au dezvelit importante monumente care au permis schițarea istoriei cetății timp de 12 secole. Printre monumentele cele mai reprezentative ale sitului arheologic se numără cel mai vechi mormânt grecesc din bazinul Mării Negre și o serie de edificii publice și private din perioada romană, pretoriul, patru bazilici paleocreștine, locuințe, o parte din rețeaua stradală.

Potrivit ICEM, Ministerul Culturii a alocat anul acesta circa 22.000 de lei pentru campania de cercetare a sitului Argamum.

Punctul de informare turistică din cetatea Argamum

Pentru promovarea turistică a sitului arheologic Argamum, ICEM a derulat, în perioada de programare 2007-2013, un proiect prin care s-a amenajat un punct de informare. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și s-a încheiat anul trecut

 

 

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=87065

Publicat de la data oct. 27 2017. Categorii EDUCATIE, EDUCAȚIE&ȘTIINȚĂ, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 august 2018, 5:44
 

E
Senin
19°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 18°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 72%
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:23
Apus: 20:15
Prognoza 20 august 2018
Zi
 

ENE
Parţial însorit
31°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Predominant senin
18°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-08-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:20 si 00:30 In zona : Județul Bacău: Târgu Ocna, Dofteana, Oituz, Slănic-Moldova, Târgu Trotuș, Bârsănești, Pârgărești; Se vor semnala : averse care vor cumula local 25...30 l/mp,intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-08-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:10 si 00:30 In zona : Județul Buzău: Berca, Pârscov, Lopătari, Cernătești, Beceni, Vintilă Vodă, Scorțoasa, Mânzălești, Cozieni, Brăești, Sărulești, Bozioru, Odăile, Cănești, Chiliile; Se vor semnala : averse ce vor cumula local 25 l/mp, frecvente descărcări electrice
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22 Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

 • 121.870 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team