Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

ROMÂNIA de AZI: MARCA POȘTALĂ ROMÂNEASCĂ ÎN METASTAZĂ

 

În urmă cu doar 20 de ani, marca poștală românească se afla, cât de cât, la nivel european. Atât prin politica de emitere și compunere a lor, cât și prin acoperirea serviciilor poștale ale Poștei Române cu timbre cu nominalele cele mai solicitate. De asemenea, mișcarea filatelică, atât prin activitatea internă, cu asociații în toate județele țării și sedii unde putea să-și desfășoare activitatea, cât și externă, prin rezultatele obținute la marile expoziții mondiale, promovând marca poștală românească și imaginea României, obținând de-a lungul timpului, zeci și zeci de medalii de aur, vermeil, argint sau bronz.

Colecționarii au primit lovitura de grație prin preluarea de către organele nou instalate după Revoluția Română a sediilor și schimbarea radicală a politicii de emitere și comercializare a mărcii poștale românești. În doar câțiva ani, de la peste 80.000 de abonamente la marca poștală românească se ajunge la câteva sute în primăvara anului 2017 !

Romfiliatelia, ruptă din C.N. Poșta Română S.A., pe care au pus mâna căpușarii noii României așa cum s-a întâmplat cu toate firmele de stat generatoare de profit, trece la politica distructivă a mărcii poștale românești.

Emisiunile de timbre poștale nu mai servesc interesele administrației poștale și nici ale Statului român. Se știe, marca poștală este peste tot în lume unul din vectorii importanți ai imaginii unei țări. Mai mult, Poșta Românăajunge în situația să-și cumpere propriile timbre, cu care să acopere serviciile poștale pe care le prestează ! Emisiunile de timbre, devin emisiuni „filatelice”, multe scoase pe criterii inexplicabile, principiul cine scoate banul are parte fiind, se pare, la ordinea zilei !

Imaginea poștală a României este terfelită în lumea filatelică mondială !… Gafele romfilanilor ținându-se lanț în cele două cincinale de activitate. De parcă, nu erau de ajuns celelalte „realizări” postdecembriste, care ne plasează în coada Europei !

Criza, prin care trece marca poștală, trebuia analizată la declanșarea ei și luate măsurile necesare, prin organele abilitate ale statului român (Guvernul României prin Ministerul Culturii și Poșta Română, Parlamentul Românieiprin Comisiile de cultură). Semnale s-au tot dat. Nimeni n-a mișcat un deget, pilele romfilanilor funcționând din plin sau poate prostia decidenților !?!

Așa s-a ajuns la colaps.

Marca poștală românească nu mai promovează imaginea țării, deoarece nu mai circulă, prezența ei în circuitul poștal, așa cum se întâmplă peste tot în lume, este aproape de 0 (zero). S-a ajuns ca timbrul românesc  să fie înlocuit cu tot felul de etichete barcodate ! Jenant !

Numărul enorm de emisiuni „filatelice” frumoase ca un cancer, cu compuneri aberante (coli, colițe, blocuri, bloculețe, cartoane, plicuri „speciale” și alte trăsnăi) sunt doar pentru câteva sute de abonați, majoritatea colecționarilor renunțând la astfel de produse speculative. Pe colecționarii străini, înainte de ordinul miilor, îi numeri pe degete ! Negustorii lor nici nu vor să mai audă de actualele timbre românești. Ai noștri sunt ca și inexistenți. Nu mai vorbim de colecționarii români, care și-au oprit completarea colecțiilor la nivelul anilor ’90. Ei trăiesc o adevărată dramă prin reevaluarea emisiunilor poștale sub nominalul cu care au fost vândute initial !?! O adevărată țeapă dată celor care și-au rupt de la gură pentru a avea o colecție, crezând că este și o investiție ! Aiurea ! Marca românească e printre cele mai prost cotate din lumea civilizată. Chiar de către ai noștri !

Romfilanii nu servesc interesul national, ci, tot mai mult, pe cel al unor firme, persoane și diverse ong-uri. Există o inflație de emisiuni, timbre care nu au nicio legătură cu serviciile poștale de bază ale Poștei Române, cu istoria și valorile României, așa cum se întâmplă cu administrațiile poștale europene profesioniste. Nominale sunt mai mult decât speculative.

Colecționarii și cercetătorii-filateliști români sunt marginalizați. Organizarea manifestărilor de promovare a timbrului românesc pe plan intern, prin expozițiile, simpozioanele și târgurile tradiționale, nu este sprijinită în niciun fel de Poșta Română sau Romfilatelia. Participarea la expozițiile mondiale, se face prin efortul financiar al realizatorilor de exponate sau al autorilor lucrărilor de specialitate. Toate administrațiile poștale din țările membre ale Uniunii Europene sprijină concret activitatea filatelică. Financiar și logistic. La noi, se cunoaște sprijinul Poștei Române. 0 (zero).

Regimul comunist a recunoscut rolul și realizările, în plan intern și internațional, ale mișcării filatelice românești, acordând spații asociațiilor județene în care să-și desfășoare activitatea. S-a ajuns la situația, deloc onorantă pentru Statul român postdecembrist, ca acestor organizații, care promovează voluntar imaginea României, să le fie luate spațiile de hrăpăreții „democrați”.  Ei aveau datoria morală să le sprijine, nu să le jefuiască !

Mai sunt doar două excepții. Una este sediul Asociației Filateliștilor din București. Fiind un spațiu aflat într-o zonă de mare interes comercial s-au încercat tot fel de presiuni și tertipuri pentru a fi preluat de Poșta Română, fără ca aceasta să aibă vreun drept legitim și moral, fiind destinat din start activității filatelice. De la un spațiu, aproape dublu inițial, s-a ajuns la situația de fi fost văduvit, de-a lungul timpului, de zeci de metri pătrați. Filateliștii bucureșteni, cu o activitate recunoscută pe plan intern și mondial de-a lungul celor 60 de ani de la înființarea asociației, se află într-o situație dramatică. Prin pierderea sediului, s-ar da lovitura de grație mișcării filatelice bucureștene, unde se află peste 90% din filateliștii României de azi !

De aceea, orice intervenție și sprijin din partea autorităților locale și centrale este așteptată de către toți colecționarii români, mulți cercetători, autori de lucrări de referință pentru filatelia, cartofilia sau numismatica românească, cu exponate care fac cinste României, cu rezultate notorii la expozițiile mondiale.

Vorbesc de toți colecționarii români, întrucât circulă tot felul de versiuni de legi prin care Statul român să pună piedici dezvoltării acestor hobby-uri, între care filatelia a fost declarată cu multe decenii în urmă regina pasiunilor.

Suntem în Uniunea Europeană ! De ce nu se aplică legislația europeană și modelele de sprijin ale colecționarilor din țările europene și să nu se pună la cale tot felul de aberații legislative ?!?

Toate bune !?!

Sergiu Găbureac 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=79303

Publicat de la data Apr 23 2017. Categorii Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului care, la rafală, vor atinge 80...90 km/h
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Buzău: zona de munte; Se vor semnala : la altitudini mai mari de 1700 m, intensificări ale vântului, ce vor atinge la rafală 90...100 km/h
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții. Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 17 martie, ora 14 – 18 martie, ora 08Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ;Zone afectate: […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 18 martie, orele 08 – 23 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire accentuată Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 18 martie, orele 08 […]

17 martie 2018, 12:39
 

V
Soare
16°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 18°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 54%
Vânt: 11 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:25
Apus: 18:24
Prognoza 18 martie 2018
Zi
 

NE
Grindine
7°C
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 36 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

E
Noros
-2°C
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

 • 77.763 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team