Ultima ora
Publicat: joi, 12 decembrie 2013

România poate adopta moneda euro abia peste 10 ani

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că România ar putea adopta moneda euro abia peste 10 ani, perioada în care vom ajunge la un nivel suficient de înalt al PIB/locuitor, respectiv de 60% raportat la nivelul mediu al Uniunii Europene.

Primul factor important pentru conturarea unui calendar al adoptarii euro in Romania este asigurarea unui nivel suficient de înalt al PIB/locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare (PPS) raportat la nivel mediu al Uniunii Europene, se arata intr-o prezentare a guvernatorului BNR Mugur Isarescu, intitulata „România și zona euro”, susținută în Aula Academiei Române, la conferința internațională ESPERA 2013. (Vezi prezentarea in Fisiere).

PIB/locuitor al României exprimat la PPS reprezenta circa 49% din nivelul mediu al UE în 2012, faţă de 67% în cazul Estoniei în anul adoptării euro (2011) si 58% în 2011 în cazul Letoniei (care va adopta euro în 2014), se arata in prezentare.

„Cu un diferenţial de creştere economică de 2 pp pe an în favoarea României, ar fi necesari 10 ani pentru ca nivelul PIB/locuitor să ajungă la circa 60% din media UE”, potrivit prezentarii guvernatorului.

Al doilea factor in vederea adoptarii monedei unice este, in opinia guvernatorului, „realizarea de progrese substanţiale în planul reformelor structurale”, si anume:
– Continuarea procesului de privatizare/restructurare a companiilor de stat
– Creşterea flexibilităţii pieţei muncii şi a gradului de ocupare
– Finalizarea liberalizării preţurilor administrate, conform actualului calendar agreat de guvern cu FMI şi cu Comisia Europeană, pentru energie electrică, în perioada 2014-2017 si pentru gaze, în perioada 2016-2018.

In al treilea rand, considera Mugur Isarescu, este necesara „plasarea datei-ţintă de adoptare a euro la/către finalul unei perioade de relativă acalmie politică din perspectiva ciclului electoral”.

„Presupunând că preconizata modificare a Constituţiei nu va elimina decalajul dintre alegerile parlamentare şi locale, pe de o parte, şi alegerile prezidenţiale, pe de altă parte, perioada cea mai calmă din punct de vedere electoral ar fi 2021-2023 (trei ani consecutivi fără alegeri)”, apreciaza guvernatorul Isarescu.

Potrivit şefului băncii centrale, România a realizat progrese semnificative în sensul îndeplinirii criteriilor de convergenţă, doar rata inflaţiei şi ratele dobânzilor pe termen lung depăşind încă valorile de referinţă ale criteriilor de la Maastricht, însă cele mai recente proiecţii sugerează îndeplinirea acestora în cursul anului 2014.

„În cadrul tabloului de bord, PIIN rămâne singurul indicator situat în afara zonei de confort, însă corecţia acestuia este, în mod inevitabil, rezultatul unui proces de durată. Din perspectiva setului mai larg de elemente relevante pentru alegerea momentului propice (convergenţă reală şi economie politică), importante sunt: Finalizarea reformelor instituţionale în zona euro; Evitarea derapajelor interne; Cvasi-consens politic intern; Progrese vizibile în sfera convergenţei reale”, se mai arată în prezentare.

Isărescu a mai spus că dintre cele zece state care au aderat după 2004 la Uniunea Europeană, doar cinci au aderat sau sunt în curs de aderare (Slovenia – 2007, Slovacia – 2009, Estonia – 2011, Letonia – 2014, Lituania – în cel mai scurt timp posibil -2015?), în timp ce Bulgaria, Cheia, Ungaria, Polonia şi România au renunţat au renunţat la datele ţintă.

„Eu nu cred că România se poate dezvolta în altă parte”, a accentuat Mugur Isărescu, menționând că adoptarea euro nu este abandonată, însă abordarea acesteia este mai prudentă și mai cuprinzătoare.

Calendarul stabilit la momentul intrării în Uniunea Europeană, în 2007, stabilea că România urma să adere la zona euro în anul 2015, dar după declanşarea crizei financiare din 2008 această ţintă a fost abandonată.

Autor: Bancherul.ro

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>