Ultima ora
Publicat: joi, 28 martie 2013

Rusia: Organizaţiile pentru drepturile omului, numite "agenţi ai străinătăţii"

Începând din luna februarie, angajaţii procuraturii împreună cu cei de la fisc verifică toate documentele de funcţionare ale organizaţiilor neguvernamentale din Rusia, în special cele care sunt finanţate din exterior.

Zilele trecute, ţinta verificărilor au fost filiala moscovită a prestigioasei organizaţii „Amnesty International” şi Asociaţia „Pentru drepturile Omului”.

Imediat după descinderea organelor de control, apărea şi câte o echipă de la NTV – post de televiziune loial Kremlinului, specializat pe realizarea de emisiuni în care sunt denunţate opoziţia şi militanţii pentru drepturile omului.

În unele regiuni din Rusia verificările au atins cote absurde.

La Samara funcţionează de 13 ani organizaţia „Aliance Francais”, prin intermediul căreia se predau cursuri de limba franceză studenţilor ruşi. Tinerii au fost chestionaţi de procurori pentru ce învaţă limba franceză, dacă nu au cumva de gând să emigreze în Franţa.

Verificările din ultima perioadă cad sub incidenţa unei legi intrate în vigoare la sfârşitul anului trecut. Legea respectivă obligă ONG-urile care beneficiază de finanţare externă să fie ţinute în evidenţe, ca „agenţi ai străinătăţii”, şi să fie prezentate astfel în toate comunicările sau activităţile publice.

Legea a generat critici dure din partea militanţilor pentru apărarea drepturilor omului, care susţin că politica actuală a Kremlinului nu face altceva decât să îngenuncheze şi mai mult societatea civilă din Rusia.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>