Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

”Salvați copiii”, o palmă peste obrazul gros al autorităților: Cei mici AU DREPTUL, conform legii, de a participa la manifestații publice

In contextul controversei legate de protestatarii care si-au dus copiii la manifestarile impotriva Guvernului, organizatia Salvati Copiii a transmis un punct de vedere, care subliniaza ca si cei mici au, potrivit legii, libertatea de a participa la manifestatii publice.

Organizatia face referire la un articol din Legea 272/2004 care prevede ca un copil dispune de libertatea de exprimare si de participare la actiuni, evenimente publice ori intruniri pasnice, principiu fundamental consacrat si in Conventia ONU privind drepturile copilului, iar autoritatile administratiei publice locale si alte institutii publice sau private competente au responsabilitatea legala, prevazuta de acelasi articol, de a lua masurile necesare asigurarii exercitarii corespunzatoare a acestui drept.

Orice limitare a libertatii de intrunire pasnica a copiilor trebuie prevazuta expres de lege si nu poate fi rezultatul unor decizii conjucturale ale autoritatilor, mai transmite Salvatii Copiii, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Totusi, organizatia arata ca exista in aceeasi lege si un articol care interzice expunerea copiilor de catre parinti in scopul influentarii deciziilor autoritatilor. Aceasta fapta este sanctionata cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei.

Despre aceasta sanctiune vorbea si Olguta Vasilescu: Protestatarii ar trebui sa stie ca legea le interzice sa isi ia copiii la mitinguri. Amenda e pana la 10.000 de lei.

„Aceasta interdictie trebuie interpretata restrictiv pornind de la menirea articolului de a asigura respectarea dreptului copilului la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale.

Asadar, sub incidenta acestei prevederi, vor intra, spre exemplificare, faptele care au ca urmare supunerea copilului la un tratament umilitor, implicarea in actiuni ilegale ori imorale, expunerea lui la riscuri iminente ori asocierea imaginii sale cu mesaje ori comportamente obscene sau care indeamna la comiterea de infractiuni, discriminare, violenta si incalcarea drepturilor altor persoane, ori alte situatii cu potential denigrator la adresa copilului”, este interpretarea data de organizatia care protejeaza dreptul copiilor.

Salvati Copiii mai arata ca prevederile legale interne si conventiile internationale nu impun praguri de varsta pentru exercitarea acestor libertati.

Parintii sunt cei in masura si obligati sa asigure participarea copilului la actiuni publice, stradale sau non-stradale, care pot viza notiuni despre institutii fundamentale ale societatii si valori democratice, despre statul de drept si respectul fata de lege, despre drepturile copilului etc.

In concluzie, potrivit organizatiei Salvati Copiii, „participarea unui copil alaturi de parintii sai la evenimente publice, marsuri ori proteste in strada, care nu prezinta vreun element de abuz, de pericol la adresa sigurantei fizice, sanatatii ori imaginii publice a copilului, este in total acord cu legislatia nationala, fiind garantata de Conventia ONU si Legea 272/2004″.

„Legalitatea prezentei unui copil, alaturi de parinti, la manifestari cu caracter public, trebuie intotdeauna interpretata in contextul in care s-a aflat copilul si de la caz la caz, prin raportare la pericolele concrete, la continutul tematic al manifestarii publice, inclusiv la riscul real al aparitiei unor altercatii intre participanti si fortele de ordine”, mentioneaza Organizatia.

Amintim ca scandalul s-a starnit cand s-a aflat ca au fost depuse plangeri anonime la Protectia Copilului cu privire la copiii care au participat la proteste. Mai exact, e vorba despre 29 de sesizari in Bucuresti si in tara.

Salvati Copiii le face si niste recomandari celor care au starnit acest scandal legat de prezenta celor mici la proteste:

„Recomandam aplicarea echilibrata a trei principii fundamentale necesare asigurarii respectarii interesului superior al copilului:

1. principiul protectiei copiilor impotriva riscurilor ori abuzurilor;
2. dreptul parintilor de a-l indruma si educa pe copil in exercitarea libertatii de gandire, de constiinta si de participare sociala;
3. libertatea copiilor de a participa la intruniri pasnice in care ei isi pot exprima, alaturi de parinti si in conditii de siguranta fizica, psihica si morala, propriile convingeri”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21257

Publicat de la data Feb 17 2017. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 24-04-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:20 si 09:30 In zona : Județul Sălaj: Crasna, Sâg, Valcău de Jos, Almașu, Horoatu Crasnei, Meseșenii de Jos, Buciumi, Bănișor, Cizer, Cuzăplac, Fildu de Jos, Agrij; Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale […]

24 aprilie 2018, 13:35
 

VSV
Soare
26°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 31°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 36%
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 7
Răsarit: 6:18
Apus: 20:11
Prognoza 25 aprilie 2018
Zi
 

SSE
Parţial însorit
28°C
Vânt: 7 km/h SSE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

VSV
Senin
15°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 89.954 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team