Ultima ora
Publicat: miercuri, 04 octombrie 2017

SANITAS: Guvernanții nu au fost capabili să vină cu soluții la problemele angajaților din sănătate și asistență socială

Peste 200 de membri SANITAS, veniți din Argeș, Buzău, Ilfov, Călărași, Dolj, Giurgiu și Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR au protestat astăzi în fața Ministerului Sănătății, nemulțumiți fiind de lipsa de reacție a actualei guvernări față de problemele din sănătate și asistență socială.

La întâlnirea delegației protestatarilor cu reprezentanții Ministerului Sănătății au fost din nou argumentate principalele revendicări ale Federației: modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor în sensul eliminării inechităților și rezolvării omisiunilor; un Regulament de sporuri echitabil și nediscriminator; renunțarea la plasarea contribuțiilor sociale în totalitate din sarcina angajatorului în cea a angajatului; recâștigarea tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2018.

Am argumentat pentru a nu știu câta oară, în fața reprezentanților Ministerului Sănătății, necesitatea modificării Legii nr. 153/2017, care sunt inechitățile și omisiunile care trebuie îndreptate. Aceștia au recunoscut că aplicarea Legii-cadru de la 1 ianuarie 2018, în forma în care este acum, coroborată cu trecerea contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului, ar genera pierderi de venituri în sănătate și asistență socială. Am cerut explicații pentru lipsa de soluții concrete a guvernanților și pentru atitudinea refractară pe care o au față de solicitările noastre. Dacă ne aducem bine aminte, pe 4 octombrie 2016 ,SANITAS era tot în stradă, în fața Ministerului Sănătății. Astăzi, 4 octombrie 2017, suntem tot aici și constatăm, cu amărăciune că numai guvernul s-a schimbat, problemele au rămas aceleași!” a explicat Leonard Bărăscu, președintele Federaţiei SANITAS.

Problemele semnalate de SANITAS sunt, de fapt, problemele întregului sistem de sănătate și asistență socială și sunt resimțite de toți angajații. În acest context, salutăm protestul de astăzi al sindicatelor reunite sub sigla Confederației Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, inclusiv participarea colegilor din sănătate pe care nemulțumirile i-au determinat să se întoarcă la formele tradiționale de protest sindical.

Federația SANITAS din România continuă seria de proteste începute la mijlocul lunii septembrie, conform programului decis de Consiliul Național SANITAS. Vineri, 6 octombrie, va fi pichetat sediul Ministerului Finanțelor Publice, urmând ca pe 19 octombrie să aibă loc un miting al membrilor SANITAS în Capitală. În funcție de rezultatul acestor acțiuni, Consiliul Național SANITAS va decide asupra radicalizării viitoarelor proteste, inclusiv declanșarea  grevei generale.

 

 

Biroul Operativ al

Federației Sanitas din România

 

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>