Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Schengen? Nein! – Octavian ANDRONIC

Publicat: luni, 04 martie 2013

Declaraţia ministrului de Interne german referitoare la amânarea unei decizii – de orice fel – în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen pare să pună capăt controversei pe care a iscat-o afirmaţia lui Corlăţean, cum că chestiunea nu mai este o prioritate pentru guvernul României, în situaţia în care se invocă argumente fără legătură cu natura tehnică a deciziei.

Primii care au sărit în sus de indignare au fost chiar cei cărora li se datorează, în exclusivitate, criza: preşedintele Băsescu şi fostul premier Boc. Ei au fost ţinta tuturor reproşurilor prin care ţări ca Olanda, Finlanda, Franţa şi Germania au invocat problemele serioase pe care le are România şi pe care autorităţile nu reuşesc să le rezolve, în ciuda tuturor avertizărilor. Tot ei au fost cei care au încercat nişte replici stângace, de genul boicotului florilor olandeze, sau au proferat avertismente de blocare a accesului unor noi state membre.
Pentru ca acum să acuze în cel mai pur stil cominternist intenţia guvernului de a nu mai insista pe o chestiune din capul locului sortită eşecului.

Are guvernul dreptate să adopte o asemenea poziţie? Înclin să cred că da. Servilismul şi „capul plecat”  nu ne-au adus nimic bun, încă de la demararea negocierilor de aderare la U.E. De fapt, nici n-am negociat ceva, fiind nevoiţi să acceptăm sistematic variantele pe care le-am considerat a fi cele mai puţin rele. Integrarea noastră, în general, a avut loc sub semnul toleranţei şi al speranţei că ceea ce nu era încă în regulă se va regla pe parcurs. Pentru partenerii noştri a devenit tot mai limpede faptul că admiterea noastră în 2007 a fost o eroare, că am fi avut nevoie de ani buni de pregătire pentru a fi compatibili cu întregul sistem de valori comunitare. Contextul economic a făcut şi ca aderarea noastră să nu fie percepută, în interior, ca un progres, ci ca un şir de obligaţii cărora nu reuşeam să le facem faţă. Problemele pe care le-am adus o dată cu noi – infracţionalitatea, invazia romilor – ne-au făcut indezirabili pentru cea mai mare parte a membrilor uniunii. Aşa încât Schengen şi MCV au apărut drept principalele pârghii prin care „răul” româno-bulgăresc ar putea fi monitorizat şi limitat.

Noi tot batem monedă pe îndeplinirea criteriilor tehnice, dar nu asta-i frământă pe cei care ne zic „pas”. Ci faptul că la pupitrele ultrasofisticate care monitorizează graniţele uniunii se află… români şi bulgari, dintre aceia despre care s-a dus buhul că nu pot fi setaţi şi standardizaţi la criterii cu aevărat europene. Or acesta este un proces dificil şi de durată şi orice zbatere a noastră de a forţa acum o decizie favorabilă este inutilă. Cu atât mai inutilă cu cât limba în care este pronunţat verdictul este germana.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=712

Publicat de la data mart. 4 2013. Categorii Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 iulie 2018, 16:16
 

VSV
Soare
30°C
18 km/h
Perceput de temperatură: 29°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 30%
Vânt: 18 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 5:47
Apus: 20:56
Prognoza 18 iulie 2018
Zi
 

VSV
Parţial însorit
29°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

VSV
Parţial înnourat cu precipitaţii
18°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-07-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:30 si 10:00 In zona : Județul Braşov: Făgăraș, Dumbrăvița, Șinca, Recea, Mândra, Voila, Șercaia, Hârseni, Viștea, Ucea, Părău, Lisa, Beclean, Șinca Nouă, Sâmbăta de Sus, Drăguș; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 […]

Loto

Horoscop

  • 114.904 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team