Ultima ora
Publicat: duminică, 22 septembrie 2013

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE VICTOR PONTA DE LA UN VECHI MEMBRU AL PSD – Andrei ALEXANDRU

Domnule Ponta,
Voi începe scrisoarea cu concluzia formulată sub forma unui apel la rațiunea dumneavoastră: renunțați la pozițiile de conducere pe care le dețineți înainte să fiți ”lapidat” de propriul partid și de electorat ! Acceptați o soluție ”de catifea” în locul uneia ”violente” ! Ar fi mai onorabil, dacă mai aveți capacitatea să faceți ceva onorabil după atâtea minciuni și trădări.
Pe 9 septembrie, am publicat pe contul meu de Facebook articolul ”Punctul de inflexiune”, din care reiau următorul paragraf: ” Ponta nu înțelege încă ce se întâmplă cu el și în jurul lui. Nu înțelege că raportul de forțe politice în ”stradă”, în Parlament, dar și în PSD este într-o schimbare rapidă în defavoarea sa. Nici nu e de mirare, pentru că: 1. de la o vreme a început să creadă sincer că propriile minciuni constituie realitatea. 2. acțiunea sa politică este difuză, indecisă și incoerentă, deci, fără finalitate 3. resursele de tot felul și timpul de care dispune sunt risipite cu larghețe, dar fără rost. 4. Manifestă dispreț și aroganță în relația cu toți ceilalți parteneri. 5. Nu-l duce mintea nici pe el, nici pe cei din echipa sa de consilieri și ”mari” politicieni. Copilăros fiind, Ponta și-a închipuit că guvernarea este o înșiruire de momente festive și apariții televizate, la care el urmează să fie ovaționat pentru simplul fapt că există și conduce Guvernul.”

După cum vă comportați și după cum guvernați, domnule Ponta, nu ați recepționat acest mesaj sau l-ați recepționat dar nu-l credeți. Vă invit să luați la cunoștință câteva date din realitatea care ne înconjoară nu doar în spațiul politic. Rezultatele economice ale guvernării pe care o conduceți sunt, ca să folosesc un eufemism, neconvingătoare. Dacă nu venea ploaia de la Dumnezeu și nu aveam un an agricol de excepție, realizări la care nu aveți nici cea mai vagă contribuție, situația economiei naționale era dramatică și ar fi fost nevoie de împrumuturi externe suplimentare. ”Adormitul” de Crin Antonescu, cum îl numesc prietenii dvs. și ai lui Băsescu, împreună cu alți lideri ai PNL au înțeles la începerea sesiunii parlamentare de toamnă două lucruri: 1. PSD își va promova propriul candidat la președinție 2. Antipatia, dezacordul și neîncrederea electoratului față de Cabinetul Ponta vor crește rapid în lunile reci care urmează. În aceste condiții, liberalii par să-și pună întrebarea, dacă mai merită să stea la guvernare pe post de vioara a doua, complice la greșelile dirijorului de orchestră. PNL pierde un capital politic important, datorită alăturării de politicile dvs. greșite, capital de care va avea mare nevoie la alegerile europarlamentare și prezidențiale. Anunțul oficial făcut de secretarul general al PNL, cum că acest partid va da guvernul în 2014, dacă Antonescu va câștiga președinția, este un mod elegant de vă arăta ușa, domnule Ponta, de a vă sugera extrem de direct că PNL este nemulțumit de Ponta&Co. Practic, PNL a ales varianta strategică: ”Totul sau mai puțin ca acum, dar onest cu electoratul său”.
În aceste condiții, aveți, după modesta mea expertiză politică, două opțiuni: 1. Să adunați o ”oaste” parlamentară de strânsură ca să formați o nouă, dar anemică majoritate parlamentară, nu doar numeric, cât mai ales pentru faptul că trădătorii-migratori din Parlament nu pot fi un suport guvernamental stabil. Iar dacă cooptați și UDMR în această viitoare majoritate, cu pragmatismul său binecunoscut spre obiectivul – autonomie teritorială pe criterii etnice – o să vi se ceară un preț care nu merită. Sigur, aici depinde și de scara dvs. de valori, știut fiind că sunteți pregătit pentru orice ”târg”, ca să vă mențineți la putere (vezi Pactul cu Băsescu). Pe varianta optimistă, din punctul dvs. de vedere, să presupunem că, după mari eforturi hrebenciuc-iste, veți obține majoritatea despre care vorbeam. Bun. Ce faceți mai departe, ce veți face cu noua majoritate, în condițiile în care ați avut o Putere de 70% și nu ați fost capabil s-o folosiți în mod constructiv ? Nimic sau, în cel mai bun caz, mai puțin decât ați realizat cu majoritatea rezultată din alegeri, adică, tot nimic. În această situație, aveți la dispoziție a doua soluție, pe care v-am prezentat-o la începutul scrisorii deschise: demisia din funcția de premier și demisia din funcția de președinte al PSD. Altfel, veți fi obligat să candidați la președinție și, cu popularitatea făcută țăndări de rezultatele guvernării, să obțineți un rezulat chiar mai slab decât a obținut cel mai renumit perdant din politica românească, Mircea Geoană.
La congresul PSD din aprilie a.c., am încercat să vă contracandidez la președinția partidului nu ca să câștig, pentru că nu aveam nicio șansă, ci pentru ca să pot spune de la microfonul congresului că funcția de prim ministru trebuie îndeplinită de un specialist în finanțe și macroeconomie, domenii în care nu aveți nici cea mai vagă competență. Rezultatele se văd. Contrar statutului PSD nu mi-a fost acceptată candidatura, ca să nu mă pot exprima deschis. Am surmontat într-o mică măsură decizia dvs. nestatutară prin diversele mele apariții publice. Dar problema nu este reprezentată de persoana mea. Cu sau fără mine, problema PSD-ului e aceeași: actuala conducere e compromisă și trage partidul în jos.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>