Ultima ora
Publicat: marți, 24 decembrie 2013

Sectoarele: agricol, IT și servicii, tot mai atractive pentru investitorii străini

Agricultura, IT-ul şi externalizarea serviciilor vor fi anul viitor principalele domenii de interes pentru investitorii străini în România, potrivit unei companii de consultanță financiară din România.

„Principalul argument pentru agricultură este interesul major al fondurilor de investiţii străine pentru cumpărarea de terenuri şi ferme, dar şi pentru cultivarea şi operarea acestora. Terenul din România prezintă avantaje majore pentru investitori, datorită faptului că există suprafeţe foarte mari de teren care pot fi încadrate în zona de culturi bio, fapt ce ridică preţul produsului final”, se precizează într-un comunicat de presă. Dintre domeniile de interes de anul viitor, agricultura va atrage cele mai multe investiţii, însă procentul nu poate fi estimat, arată compania de consultanţă.

IT-ul este de asemenea un domeniu de interes, datorită creşterii cererii de aplicaţii sau dezvoltării de programe, unde România este privită ca una dintre cele mai mature pieţe pentru externalizare.

Nu în ultimul rând, un domeniu care a atras şi atrage în continuare companii este cel al centrelor de externalizare, cu un potenţial foarte mare. Deosebirea faţă de primele două sectoare este aceea că acesta generează venituri mai mici pentru economie, însă are avantajul de a crea cele mai multe locuri de muncă, în opinia consultanţilor.

„Unul dintre factorii care au atras companiile în ultima perioadă, dar care de multe ori trece neobservat, este chiar dezvoltarea pieţei locale de externalizare. Motivul este simplu: furnizorii de servicii de externalizare vin în sprijinul companiilor şi, implicit, în sprijinul investitorilor, prin raportul avantajos calitate – preţ al serviciilor prestate, simplificând procesele interne şi crescând încrederea investitorului în piaţa locală, prin diminuarea impactului negativ al impredictibilităţii fiscale şi preluarea poverii administrative”, se arată în comunicat.

Olandezii investesc deja 15 milioane de euro în Maramureș

Compania olandeză Master Print se află în stadiu avansat de lucru cu construcția unei hale pentru o tipografie în nord-vestul României. Investiția a fost evaluată la aproape 15 milioane de euro, fiind cea mai importantă investiție în domeniul tipăriturilor din județul Maramureș făcută în ultimii ani.

„Investiția companiei se află în termenele prevăzute, iar cel mai probabil anul viitor prin luna februarie încep recrutările pentru angajări. Proprietarii tipografiei cred că vor avea nevoie de peste 500 de angajați”, a spus Vasile Zete, edilul comunei Cicârlău.

El a mai adăugat că o parte din angajări se vor efectua prin AJOFM Maramureș, iar la sediul primăriei au fost înregistrate deja 280 de cereri de angajare ce urmează a fi puse la dispoziția firmei olandeze.

Conform primarului, compania Master Print lucrează în prezent la amenajarea locurilor de parcare situate lângă hala industrială, amenajarea drumului de comunicație cu DE 58, amenajarea birourilor, aducerea și montarea liniilor tehnologie din tipografie.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>