Ultima ora
Publicat: sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Senatorul Mircea Geoană cere reunirea CSAT

Senatorul PSD Mircea Geoană avertizează că situația terenurilor agricole trebuie discutată urgent în CSAT pentru a preîntâmpina „vânzarea excesivă a terenului agricol către cetățeni străini, mai ales în contextul unor inițiative dubioase precum cea a Ungariei”.

„Agricultura are o șansă reală de a deveni unul din cele mai puternice motoare de creștere economică. (…) Siguranța alimentară reprezintă un element important al securității naționale și, de aceea, acest subiect ar fi trebuit să se afle pe agenda CSAT cu mult înainte de 1 ianuarie 2014. Deși târziu, acest subiect ar trebui să fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgență. (…) Zvonurile, alimentate de declarațiile unui angajat al ambasadei Ungariei la București, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare. (…) Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu susțin o blocare a investițiilor străine în agricultură. Dimpotrivă, dar la mijloc este securitatea alimentară a României, iar vânzarea excesivă a terenului agricol către cetățeni străini este în viziunea mea un risc pe care trebuie să îl controlăm foarte bine, fiind o problemă de interes național”, susține Geoană într-un comunicat de presă.

Referitor la atitudinea Ungariei, Geoană a declarat: „Ridicarea restricțiilor la cumpărarea de teren agricol de către persoanele rezidente în UE este o obligație asumată de România prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Atâta vreme cât suntem pe o piață liberă, neinfluențată de intervenționismul altor state, lucrurile sunt în regulă. Însă mi se pare inacceptabil ca un stat — în cazul nostru Ungaria — să se implice deschis în activitatea de achiziție a terenurilor agricole din alt stat. Statul român, cu toate instituțiile sale, trebuie să combată o asemenea politică a Ungariei. Obligația statului român este să se protejeze prin toate mijloacele legale și instrumentele financiare pentru a atenua crearea unui dezechilibru pe piața funciară”.

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>