Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Și totuși există alternativă pentru relansarea economică a Roșiei Montane

Publicat: vineri, 20 septembrie 2013

Cine are răbdare să analizeze Declaraţia Academiei Române cu privire la exploatarea de la Roşia Montană, regăseşte pe lângă motivele de a fi împotriva proiectului şi câteva soluţii pentru a reda locuitorilor zonei decenţa unui trai liniştit şi pentru o perioadă şi mai îndelungată în timp.

Astfel, specialiştii Academiei pomenesc în document agricultură ecologică, unităţi de procesare, parc industrial sau turism, infirmând spusele multora dintre politicienii de pe Dâmboviţa care văd doar zăcământul de aur din zonă.

Detalii AICI

Şi ActiveWatch a organizat împreună cu Cartel Alfa și cu colaborarea fundației PACT o conferință de presă dedicată posibilităților de dezvoltare economică, alternative exploatării aurului cu cianuri, pentru Roșia Montană.

Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, a reamintit celor prezenți că federația sindicală s-a pronunțat deja cu privire la respingerea proiectului Roșia Montană Gold Corporation și a pus în contextul mai larg oferta de joburi a companiei. El consideră că cele câteva sute de job-uri sunt o miză irelevantă pentru o industrie unde numărul celor rămași fără joburi atinge probabil 100.000. A mai adăugat câteva exemple recente care ilustrează totalul dezinteres al guvernului pentru dezvoltarea de job-uri. Pe scurt, Hossu a documentat ipocrizia din spatele acestei așa–zise mize sociale. La asta a adăugat faptul că job-urile oferite RMGC ar lăsa fără nici un job pe oricine ar căuta de lucru la 15 ani de la încheierea exploatării.

Ca reprezentant al ActiveWatch, Mircea Toma  a ilustrat caracterul manipulator al campaniei susținute timp de ani de zile de RMGC prin mass-media: „oamenii din Roșia Montană au nevoie să fie lăsați să muncească”. Domnia  sa a dorit să precizeze pentru cei prezenți și partea de mesaj prin care respectiva campanie discredita orice soluție de dezvoltare alternativă pentru Roșia – un spot desființează agroturismul, altul agricultura alternativă etc. Parte din aceeași campanie de dezinformare sunt și declarații ale unor oameni politici: premierul Ponta opina cu o săptămână înainte de conferința noastră că dacă este respins proiectul RMGC în Parlament, județul Alba va fi șters de pe harta economică a țării.

Cu gândul la ignoranța premierului, cei prezenţi au adus în prim-plan una dintre cercetările academice recente cu acest subiect – un studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Academiei de Studii Economice– pentru a semnala faptul că există preocupări competente privind identificarea unor soluții economice de dezvoltare altele decât exploatarea aurului.

Irina Pop, membră a fundației PACT și reprezentantă a rețelei RuralNet, s-a referit la soluții de finanțare accesibile unei comunități de tipul celei din Roșia Montana. Cu privire la fondurile structurale a precizat că  „ în perioada 2014-2020 vor fi şi mai mulţi bani, Roşia Montană se poate dezvolta şi poate să atragă fonduri pe agricultură, pe antreprenoriat, pe turism”. Resursele financiare „fără cianuri” pe care le-a menționat Irina Pop vor fi de aproximativ de nouă ori mai mari decât sumele promise statului român de compania RMGC. Ea a oferit și câteva exemple de succes economice punctuale.

În conferință a fost citată inițiativa academicianului Radu Rei – care a elaborat un subprogram tematic pentru programul de finanțare din 2014-2020 dedicat zonelor montane. Ideea acestui sub-program este generarea unor bio-arii tradiționale montane –federații de agricultori montani. Dacă ministerul agriculturii va include acest program – care are susținerea comisarului european Cioloș – în propunerea pe care o face România în Cadrul financiar multianual 2014-2020, o sumă de aproximativ 600 milioane de euro va fi destinată exclusiv pentru investiții în beneficiul acestor forme asociative – bio-arii. Ele vor avea prilejul să se doteze cu infrastructura necesară pentru colectare, procesare, ambalare și comercializarea produselor agricole pe care le favorizează mediul montan devenind astfel competitive pentru o piața internațională de nișă.

Intenția organizatorilor acestei conferințe a fost să atragă atenția asupra faptului că există preocupări serioase și avansate cu privire la potențialul de dezvoltare economică sustenabilă pentru Roșia Montană și să expună ipocrizia politicienilor care ignoră sau neagă explicit orice alternativă la exploatarea aurului.

S-a formulat cu acest prilej ideea organizării unei dezbateri academice consistente, la care să participe toți cercetătorii interesați, reprezentanți ai societății civile și ai localnicilor din Roșia Montană pentru o evaluare a proiectelor propuse și a resurselor disponibile.

Surse: activewatch.ro, digi24.ro, acad.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=14572

Publicat de la data sept. 20 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 august 2018, 11:23
 

ENE
Soare
28°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 28°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 44%
Vânt: 22 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 6:27
Apus: 20:10
Prognoza 23 august 2018
Zi
 

ENE
Predominant însorit
32°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

E
Senin
17°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-08-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:50 si 09:30 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, […]

Loto

Horoscop

  • 122.807 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team