Ultima ora
Publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2013

Siderat de România: Când nimic nu mai au a spune

Mi-am jurat la un moment dat, după o dispută serios întemeiată avută cu unul din reprezentanții noii generații din preoțime să îi ignor pe aceștia și să îmi continui comuniunea cu Dumnezeu așa cum au făcut-o și alții: de unul singur, sau găsindu-mi un duhovnic care să îmi vorbească nu din scripte ci din suflet și mai ales pe limba mea.

Constat cu amărăciune că deși ortodoxia se reclamă, sau se proclamă, cum doriți domniile voastre, a fi calea cea dreaptă întru credință (așa am înțeles-o eu, nu dați cu parul și lăsați documentele deoparte), în prezent ea e tot mai departe de ceea ce ar trebui să reprezinte.

Aroganță în multe cazuri, lipsă de bun simț, tupeu … Asta simt eu când intru în contact cu prelații, ce se identifică tot mai mult cu  clasa politicienilor. Atitudine sfidătoare față de oamenii simpli, refuzul de a îngropa, sau de a boteza dacă nu cotizezi la buzunarul sutanei etc. Ce cale dreaptă e atunci când în timpul slujbei te aliezi cu ochiul dracului sau cu oamenii înstăriți dar care au făcut atât de mult rău unei societăți, sau când spui mireanului cu cine să voteze; asta trebuie să fie menirea unei slujbe religioase? Cum te mai poți numi prim reprezentant al legăturii omului simplu cu Dumnezeu când tu îi sfidezi pe ambii ignorându-i din spatele fumuriilor geamuri ale merțanului proaspăt cumpărat după un plocon făcut în casa politicului?

Biserica ar trebui să reprezinte o instituție apropiată enoriașilor, un loc unde aceștia se pot adresa prelaților și să discute nu contratimp și contra cost problemele cu care se confruntă.. Ce găsesc oile rătăcite ale Domnului când își caută calea ? Uși închise, sau indivizi, ucenici adeseori,  ce le răspund rece, în doi peri și discretul îndemn de a cumpăra o lumânare pentru binele stabilimentului.

Ați putea veni să spuneți că nu peste tot e la fel, că sunt oameni și oameni. Corect! Dar nu cred că Părintele Galeriu, Părintele Cleopa, Gheorghe Calciu sau oricare alt mare duhovnic ar fi privit enoriașii cu disprețul multora din prezent și le-ar fi luat acestora până și îmbucătură ultimă ca să idice un ditamai căsoiul numit Catedrala Măntuirii. Atât!

Și Ștefan cel Mare a clădit mănăstiri, biserici. Dar istoria nu a consemnat că a neglijat educația, ori sănătatea supușilor săi.

continuarea pe Siderat de România

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>