Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Siderat de România: Între a fi prost şi a face pe prostul – George LUCIAN

Publicat: vineri, 20 septembrie 2013

Aveau pe vremuri bunicii mei o vacă, animalul ăla de dă lapte. De ce mi-am adus aminte de ea şi ce legătură are cu ceea ce urmează a vă spune? Imediat veţi sesiza conexiunea. Vietatea de care pomeneam ceva mai devreme era una unică. Sănătoasă fiind, cu găleata de apă lângă ea şi cu ulucul plin de mâncare, draga de ea o ţinea numai într-un muget continuu şi asta în timp ce mesteca porţia de haleală. Pentru că, aveau să constate ai mei, nu prea îi plăcea ceea ce i se dădea drept tain.

Cam aşa văd eu lucrurile cu privire la minerii din Roşia Montană. Parcă orbiţi de purcoiul de bani oferit de RMGC şi de iluzoriul vis de ElDorado inoculat în minţile lor, acestora nu pare a le mai plăcea nimic altceva decât ceea ce li se vinde acum pe post de viitor economic. Nu le pasă nici de posibilitatea de a face agricultură eco, nici de a culege fructe de pădure. De fapt, dacă stau bine să ma gândesc, ar fi extrem de înjositor să facă ei asta, în condiţiile în care toată viaţa lor nu au făcut altceva decât să dea cu târnăcopul prin galerii.

Nu am nimic cu minerii. Departe de mine gândul de a-i dispreţui şi de a-i jigni, într-un mod sau altul. Însă când văd opacitatea gândirii lor cu privire la alternativa oferită pentru a nu distruge natura, mai ales că în conformitate cu unele studii, România a cam ajuns la fundul sacului în ceea ce priveşte unele resurse din subsol, parcă uit de tot ceea ce înseamnă respect şi bun simţ. Şi, astfel, ajung să ma raliez stării de spirit marca Ponta. Dar la un alt nivel, pe alte coordonate. Dacă el jigneşte prin atitudinea lui inteligenţa unei întregi naţiuni privind-o din start ca pe una a animalelor din propria ogradă, eu mi-am permis doar o paralelă cu biata văcuţă, în cazul de faţă, dorind doar să atrag atenţia asupra pretenţiilor exagerate pe care şi le-au impus ca standarde minerii din zona Roşia Montană. Cărora, fie-mi scuzată comparaţia, le-a cam pierit cheful de a sta în soare şi de a începe ceva nou, de a experimenta noi forme de existenţă. Eu nu jignesc oamenii, nu le spun cuvine urâte decât într-o singură ipostază: în momentul în care observ că deşi li se arată mură-n gură ce au de făcut, ei insistă că nu pot realiza respectivul plan. În atare condiţii există două variante: ori te faci, la comandă, contra cost, ori chiar eşti prost.

Alegeţi, doamnelor şi domnilor, varianta corectă.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=14576

Publicat de la data sept. 20 2013. Categorii Editorial, Opinii. Comentarii, Siderat de România.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 noiembrie 2018, 23:23
 

E
Noros
8°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 81%
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:09
Apus: 16:50
Prognoza 14 noiembrie 2018
Zi
 

SSV
Înnourat
13°C
Vânt: 0 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Precipitaţii
4°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:00 si 23:00 In zona : Județul Argeş: Câmpulung, Curtea de Argeș, Mioveni, Băiculești, Pietroșani, Mihăești, Coșești, Stâlpeni, Schitu Golești, Mușătești, Bălilești, Mălureni, Țițești, Merișani, Poienarii de Muscel, Budeasa, Dârmănești, Micești, Tigveni, Godeni, Berevoești, Aninoasa, Vlădești, Vulturești, Ciofrângeni, Davidești, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 23:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Suceava: Dolhasca, Forăști, Dolhești, Drăgușeni;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Neamţ: Doljești, Botești, Timișești, Păstrăveni, Stănița, Boghicea;Județul Iaşi: Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Belcești, Deleni, Cotnari, Scobinți, Lespezi, Hălăucești, Tătăruși, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, […]

Loto

Horoscop

  • 148.902 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team