Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Specialist: unul din trei pacienţi are o problemă psihică

Unul din trei pacienţi care se prezintă la medicul de familie are o problemă psihică sau emoţională a declarat Dr. Cristian Oana, Membru al Comitetului Local de Organizare al WPA 2013 Bucharest Congress, eveniment istoric, inovativ şi fără precedent în România, care se va desfăşura în perioada 10 – 13 aprilie, la Palatul Parlamentului, Bucureşti.

Prof. Dr. Dan Prelipceanu, Co-Chair Comitet de Organizare WPA 2013 Bucharest Congress, a afirmat ca in conditiile in care planul si strategia nationala de sanatate mintala, cerute obligatoriu inainte de aderarea la Uniunea Europeana, au fost date uitarii imediat dupa aderare, o solutie ar fi atragerea medicinei primare pe langa serviciile de sanatate mintala, pentru a asigura, astfel, o continuitate intre principiile de baza ale asistentei comunitare.

“Reforma ar fi insemnat aplicarea unei strategii nationale de sanatate mintala, o redirectionare a accentului dinspre ingrijirile din institutiile spitalicesti, catre serviciile comunitare, mult mai eficiente, mai flexibile si mai ieftine, doar ca, pentru a le utiliza, trebuiau pentru inceput infiintate si facute sa functioneze, ceea ce ar fi insemnat si un efort financiar si, mai ales, unul de formare a unei resurse umane”, a explicat acesta, adaugand ca “Din pacate, psihiatrii, dupa rezidentiat, in buna masura peste jumatate din ei, aleg sa plece in alte tari, ceea ce se intampla si cu asistentele de specialitate, dar si cu alte meserii implicate in terapeutica psihiatrica. Deoarece toate acestea acum sunt mai greu de realizat, implicarea integrata a medicilor de familie ar fi o solutie.”

In acest context, primul Congres sistemic, sistematic si integrativ al WPA (Asociatia Mondiala de Psihiatrie) in lume si in Romania, WPA 2013 Bucharest Congress, cu tema „Ingrijirea medicala primara, sanatatea mintala si integrarea sanatatii publice: rolul catalitic al informatiei si tehnologiei comunicatiei (ITC)” pentru Europa de Sud-Est si Eurasia, ofera, in premiera, psihiatriei si medicinei de familie din Romania, o oportunitate si o platforma unice de a aborda atat un dialog profesional de beneficiu reciproc, cat si un beneficiu potential enorm pentru pacientii care sufera in special de bolile netransmisibile si comorbiditatea lor. Evidentiem ca actualmente exista doar o colaborare minima in acest domeniu, nu numai in Romania, dar si in zona si in lume.

“Congresul nostru prezinta in ansamblu atat o noua misiune si viziune, cat si o provocare pentru secolul 21, plecand de la modelul secolului trecut, al specialitatilor si specialistilor, catre un nou model colaborativ si integrativ intre medicii de familie, psihiatrie si sanatate publica. Tinta este de a raspunde in mod creativ, provocarii bolilor netransmisibile care domină povara bolilor globale in toate tarile lumii, fie ele dezvoltate sau in curs de dezvoltare; de a elabora si perfectiona metode noi de cercetare stiintifica integrativa, nu doar a organelor – creier, inima etc. –  ci si a sistemelor sanitare; de a-i implica pe cei mai buni si talentaţi tineri nu numai in cercetarile medicale stiintifice de baza la nivelul individului, ci si in cele axate pe aspectele sanatatii populatiei, sistemelor sanitare si politicii sanatatii, la nivel local, national si mondial” a subliniat Prof. Dr. Eliot Sorel, Co-Chair Comitet Stiintific WPA 2013 Bucharest Congress.

Urmand aceeasi linie, Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei, a continuat “Cred ca participarea medicilor de familie la acest extraordinar Congres Mondial Regional va fi un punct de referinta in viitor, ca un moment de rascruce in ingrijirea pacientilor cu probleme din domeniul sanatatii mintale, dar si in dezvoltarea programelor clinice colaborative si integrative solide ale secolului 21, o initiativa noua a medicinei de familie, a psihiatriei si a sanatatii publice, precum si a managementului sanitar”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=1449

Publicat de la data Mar 12 2013. Categorii SANATATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:00 si 10:00 In zona : Județul Ialomiţa;Județul Prahova: Ploiesti, Băicoi, Brazi, Urlați, Boldești-Scăeni, Filipeștii de Pădure, Valea Călugărească, Bucov, Plopeni, Bărcănești, Ariceștii Rahtivani, Filipeștii de Târg, Târgșoru Vechi, Florești, Blejoi, Vărbilău, Măgureni, Scorțeni, Gura Vitioarei, Berceni, Sângeru, Iordăcheanu, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:50 si 10:00 In zona : Județul Galaţi: Tecuci, Liești, Matca, Cudalbi, Umbrărești, Munteni, Barcea, Brăhășești, Ghidigeni, Drăgănești, Tudor Vladimirescu, Ivești, Nicorești, Fundeni, Gohor, Grivița, Nămoloasa, Țepu, Negrilești, Buciumeni, Poiana, Movileni; Se vor semnala : ceata care determina scaderea […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 06:45 si 09:00 In zona : Județul Cluj: zona joasă; Se vor semnala : local se vor semnala depuneri de polei
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 05:00 si 08:00 In zona : Județul Mureş: zona joasă; Se vor semnala : Local se vor semnala depuneri de polei.
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 20-03-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 20 martie, ora 15 – 22 martie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : vreme deosebit de rece, precipitații în general moderate cantitativ, polei Mesaj :   INFORMARE METEOROLOGICĂ       În intervalul menționat vremea se va menține deosebit […]

21 martie 2018, 8:54
 

ENE
Ceaţă
-5°C
14 km/h
Perceput de temperatură: -12°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:17
Apus: 18:29
Prognoza 22 martie 2018
Zi
 

ENE
Zăpadă
-1°C
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 25 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Zăpadă
-4°C
Vânt: 18 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

 • 79.687 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team