Ultima ora
Publicat: miercuri, 13 martie 2013

Spectacolul sistemului solar. Astăzi, luna lui Saturn, Rhea

Sonda Cassini a realizat o serie de imagini ale lunii Rhea, aparținând planetei Saturn, în timpul unui treceri apropiate în data de 9 martie. Aceasta a fost ultima trecere a sondei pe lângă Rhea, la o altitudine de 997 de kilometri, având ca scop principal măsurarea câmpului gravitațional al lunii.

Departe de Rhea, camerele sondei au capturat un set de imagini de la o distanță de 269.000 de kilometri, care arată suprafața acoperită de cratere a lunii cu a doua cea mai mare dimensiune a lui Saturn.

Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă unele dintre caracteristicile curioase observate în aceste imagini, incluzând un graben (bucată de sol care este mai scufundată față de zona din jur și înconjurată de dealuri în toate părțile). Grabenul pare foarte recent, cuprinzând majoritatea craterelor cu care se intersectează (imaginea 2).

Misiunea Cassini, printre cele mai de succes misiuni de explorare spațială, a debutat cu lansarea din 1997 și are ca scop studierea lui Saturn și a sateliților lui. Din 2004, de când a ajuns la destinație, ea a analizat planeta și numeroșii ei sateliți naturali, planeta Jupiter și a testat teoria relativității. Sonda funcționează și astăzi.

Sursa: Science World Romania

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>