Standarde de transparenţă şi pluralism media la nivel UE

Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a adoptat raportul de iniţiativă al deputatei PNL (ALDE) Renate Weber privind Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media în UE.

Raportul solicita statelor membre si Uniunii „sa respecte, sa garanteze, sa apere si sa promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare si de informare si la libertatea si pluralismul mass-media si sa se abtina, in consecinta, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care sa impiedice sau sa ameninte libertatea presei”.

„Din pacate, este o mare eroare sa credem ca atunci cand un drept este acordat, acesta nu va fi incalcat. De aceea, nu putem lasa niciodata garda jos” – spune raportoarea Renate Weber, purtatoare de cuvant a grupului politic ALDE in materie de libertati civile.

„Prin urmare, un mecanism de monitorizare si raportare asupra respectarii depline a libertatii mass-media si pluralismului in tarile UE ar trebui sa devina un exercitiu democratic regulat. Fara transparenta totala privind proprietarii mass-media nu putem garanta pluralismul mass-media in Europa”.

In acceptiunea raportului, „conceptul de pluralism media acopera un spectru larg de aspecte, precum interzicerea cenzurii, protectia surselor si a avertizorilor de integritate, problemele legate de presiunea exercitata de actorii politici si de cei economici, transparenta, conditiile de lucru ale jurnalistilor, autoritatile de control media, diversitatea culturala, dezvoltarea noilor tehnologii, accesul nerestrictionat la informatie si comunicare, accesul necenzurat la internet si decalajul digital”.

Deputatii solicita ca „jurnalistii sa fie protejati impotriva presiunilor, intimidarii, hartuirii, amenintarilor si violentei”, subliniind importanta asigurarii independentei jurnalistilor, „atat fata de presiuni interne – din partea editorilor sau proprietarilor media, cat si externe – din partea unor lobby-uri politice, economice sau a altor grupuri de interese”.

Raportul solicita statelor membre si UE „elaborarea unor proceduri si mecanisme pentru alegerea si numirea managerilor din mass-media publice, consilii de administratie, consilii mass-media si conducerea organismelor de reglementare, avand la baza transparenta, merite profesionale, experienta incontestabila si care sa asigure profesionalism, integritate, independenta (…), in locul criteriilor politice sau partizane”.

Potrivit raportului Weber, „trebuie acordata atentie nivelului de concentrare a proprietatii asupra mass-media in statele membre”, subliniind ca „proprietatea asupra media si managementul ar trebui sa fie transparente si nu concentrate”, deoarece „concentrarea de proprietate pune in pericol pluralismul si diversitatea culturala si duce la uniformizarea continutului media”.

De asemenea, deputatii solicita norme care sa asigure rezolvarea situatiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din intrepatrunderea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media si, in special, sa asigure ca proprietarii conglomeratelor media sunt intotdeauna cunoscuti in mod public, pentru a se evita conflictele de interese.

Raportul contine si un amendament propus de raportoarea Renate Weber (si sustinut de eurodeputatul PSD Ioan Enciu), in urma unei solicitari formulate de organizatia ActiveWatch.
Articolul solicita statelor membre „sa adopte legislatie cu privire la prevenirea infiltrarii redactiilor de stiri prin intermediul unor agenti de informatii, dat fiind faptul ca aceste practici pun in mare pericol libertatea de exprimare, avand in vedere ca acestea permit supravegherea redactiilor de stiri, genereaza un climat de neincredere, impiedica strangerea de informatii, ameninta confidentialitatea surselor si, in cele din urma, incearca sa informeze eronat si sa manipuleze publicul, precum si sa discrediteze credibilitatea mass-media”.
Amendamentul a fost aprobat de membrii Comisiei LIBE, in ciuda opozitiei parlamentarilor din grupul politic PPE, al carui raportor din umbra pentru acest dosar este liderul grupului PDL din PE, Marian-Jean Marinescu, care a si dat indicatia de vot impotriva.

Votul final asupra raportului este programat pentru sesiunea plenara din luna aprilie 2013.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.