Studiu Allianz privind mobilitatea: deținerea unui autoturism, un privilegiu economic

Urmare a creşterii preţurilor combustibililor, deţinerea unei maşini a devenit tot mai costistoare şi este de aşteptat ca această tendinţă să se menţină, consideră autorii celui mai recent studiu Allianz Risk Pulse, ce analizează problemele privind viitorul mobilităţii. În Germania, prețurile la benzină au crescut cu cel puțin 30% din 2005. În Marea Britanie, costurile de utilizare și întreținere au fost identificate ca reprezentând principalul motiv pentru care o reprezentanţii tinerei generaţii nu conduc o maşină.Deloc de neglijat este şi faptul că manifestarea crizei a pus o mare presiune asupra bugetelor gospodăriilor.

În acest context, cifrele privind evoluţia vânzărilor şi înmatriculărilor de noi maşini arată o scădere continuă la nivelul Uniunii Europene, de la 15,6 milioane la 12 milioane de autoturisme, în intervalul 2007-2012. Fără să existe vreun tipar, declinul a fost generat, deopotrivă, de evoluţiile înregistrate atât în Vestul Europei, cât şi în ţările din Centrul şi Estul continentului.
România se numără printre pieţele cu cea mai abruptă scădere a vânzărilor de autoturisme noi în ultimii 5 ani, de 77%. Comparativ cu un număr de 315,6 mii de autoturisme noi vândute în 2007, anul trecut cifra a scăzut de peste 4 ori, la puţin peste 72 de mii de unităţi.
Dintre ţările europene monitorizate de Allianz Risk Pulse, doar Grecia a înregistrat o dinamică mai accelerată a contracţiei vânzărilor de maşini noi, de 79%, în perioada amintită.

“Scăderea accelerată a vânzărilor de autoturisme noi în România s-a proiectat şi la nivelul pieţei locale a asigurărilor şi, implicit, îşi pune amprenta şi asupra aspectelor privind siguranţa în trafic”, declară Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări. “În timp ce, la nivel European, asistăm la manifestarea pronunţată a tendinţelor de echipare a autovehiculelor cu dispozitive şi sisteme de asistenţă tot mai sofisticate ce urmăresc creşterea siguranţei la volan şi în trafic, în România vârsta medie a autovehiculelor ce formează parcul auto este din ce în ce mai mare.”

În intervalul 2007-2011, numărul de autoturisme cu vechime de peste 10 ani a crescut în valoare absolută cu peste 800.000 de unităţi, de la aproximativ 1,6 milioane, la 2,4 milioane, în ţara noastră. În consecinţă, actualmente, peste jumătate (53,4%) din numărul autoturismelor înmatriculate în România au o vechime de 11 ani sau mai mult.

În acest timp, industria auto din țările occidentale – ce include atât producătorii, cât şi asigurătorii – îşi concentrează eforturile pe inovaţii tehnologice în măsură să aducă şoferului mai multă siguranţă şi confort. Aceste tehnologii includ sistemele de asistenţă a şoferului, cutiile negre telematice sau “butonul de urgenţă” (e-call), ultima amintită având să fie, se pare, o dotare obligatorie la nivelul Uniunii Europene începând din anul 2015.
Introducerea acestor sisteme tehnologice avansate și dezvoltarea autovehiculelor inteligente va contribui la creşterea siguranței în trafic (de exemplu prin reducerea timpului de reacție a serviciilor de urgenţă) şi va revoluționa obiceiurile privind mobilitatea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.