Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Studiu: Creșterea nivelului de poluare cu ozon, la nivelul solului, risc de mortalitate ridicat

Creșterea nivelului de poluare cu ozon în mediul urban reprezintă un risc major pentru sănătate care conduce la înmulțirea deceselor ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale și a afecțiunilor cardiace în rândul locuitorilor vulnerabili, conform unui nou studiu realizat recent de o echipă de oameni de știință chinezi, informează luni Xinhua.

Date prelevate din 272 de orașe din China între anii 2013 și 2015 indică ”dovezi concludente” care asociază situațiile din ce în ce mai frecvente de expunere pe termen scurt la poluarea cu ozon cu o înmulțire a numărului de decese ca urmare a bolilor cardiovasculare, potrivit unei lucrări publicate în jurnalul ”Environmental Health Perspectives”.

Ozonul de la nivelul solului, cunoscut sub numele de smog fotochimic, este cauzat de interacțiunea luminii solare cu oxizii de nitrogen/azot (NOx) și cu vaste cantități de compuși organici volatili (COV) necontrolați rezultați ca urmare a arderii combustibililor fosili sau a producției de substanțe chimice.

China duce un război cu poluarea pentru a reduce și inversa daunele provocate mediului după aproape patru decenii de dezvoltare economică susținută, însă cea mai mare parte a atenției s-a îndreptat către reducerea concentrațiilor de particule în suspensie din atmosferă, PM2,5, mai accentuate în timpul iernii, precizează sursa citată.

Kan Haidong, director al Departamentului pentru sănătate publică în cadrul Universității Fudan din Shanghai, a declarat că în timp ce PM2,5 contribuie într-o măsură semnificativă la numărul de cazuri de îmbolnăviri din China, ozonul reprezintă la rândul său un factor la fel de important în regiuni precum delta râului Perla.

”(Concentrația de) ozon a crescut în ultimii ani în China”, a spus Kan, care a fost implicat în acest studiu. ”Spre deosebire de aceasta, (concentrația de) PM2,5 a scăzut cu circa 30% în ultimii cinci ani”, a precizat el.

Lauri Myllyvirta, reprezentantă din Beijing a organizației de protecția mediului Greenpeace, a declarat că o parte a creșterii considerabile a concentrației de ozon din atmosferă poate fi explicată tocmai prin succesul repurtat de China în ceea ce privește reducerea concentrației de particule în suspensie PM2,5, fapt ce a determinat creșterea cantității de lumină solară care a interacționat cu nivelurile ridicate de NOx și COV, pe fondul întârzierii acțiunilor pentru reducerea acestora.

Expunerea medie la ozon în China a crescut cu 17% în perioada 2014-2017, fapt ce a condus la înmulțirea cu 12.000 a numărului de decese premature pe an, a estimat Greenpeace pe baza datelor de la Ministerul Mediului din China și din raportului Global Burden of Disease (GBD).

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=88137

Publicat de la data Noi 28 2017. Categorii SANATATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-03-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 05:15 si 11:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Iablanița, Coronini, Cărbunari, Răcășdia, Pojejena, Mehadica, Dalboșeț, Vrani, Șopotu Nou, Oravița, Bănia, Cornea, Bozovici, Berliște, Topleț, Sichevița, Moldova Nouă, Eftimie Murgu, Prigor, Lăpușnicel, Mehadia, Ciuchici, Gârnic, Ciclova Română, Băile Herculane, Lăpușnicu […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 18-03-2018 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 19 martie, ora 06 – 20 martie, ora 21 Zonele afectate : conform textului Fenomene : precipitații în general moderate cantitativ, mai ales sub formă lapoviță și ninsoare, polei, vreme deosebit de rece Mesaj :      INFORMARE METEOROLOGICĂ    Temporar […]

19 martie 2018, 10:43
 

ENE
Noros
-5°C
11 km/h
Perceput de temperatură: -11°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:21
Apus: 18:26
Prognoza 20 martie 2018
Zi
 

NV
Zăpadă
2°C
Vânt: 11 km/h NV
Rafale de vânt: 25 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Gheaţă
-3°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 78.637 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team