Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

STUDIU: Supervulcanii, o nouă sursă de litiu

Publicat: vineri, 18 august 2017

O sursă de litiu, element utilizat, printre altele, în producția de acumulatori pentru dispozitivele electronice mobile, a fost identificată în sedimente conservate în lacuri formate în zonele unor supervulcani, informează agenția Xinhua citând un studiu publicat miercuri în jurnalul ”Nature Communications”.

Cercetarea detaliază o nouă metodă de localizare a litiului în sedimente din lacuri vulcanice. În prezent, mare parte din cantitatea de litiu, un metal alb-argintiu, provine din depozitele de pegmatite din Australia și din saramuri aflate la altitudini mari în Chile.

Supervulcanii pot produce erupții masive de sute și chiar mii de kilometri cubi de magmă. În urma unei erupții, pierderile masive de magmă duc la prăbușirea pereților camerei magmatice, iar vulcanii apar ca niște găuri imense, cunoscute sub numele de caldere vulcanice. De cele mai multe ori, aceste găuri se umplu cu apă și formează un lac. De-a lungul a zeci de mii de ani, ploile și izvoarele subterane eliberează litiul din depozitele vulcanice din străfunduri, acesta acumulându-se împreună cu sedimentele în apa din calderă.

Pentru descoperirea faptului că supervulcanii oferă cea mai bună sursă de litiu, echipa de oameni de știință condusă de Gail Mahood, profesor de științe geologice la Universitatea Stanford University, a analizat mostre provenind din zona mai multor supervulcani, majoritatea din Statele Unite. Cercetătorii au aflat astfel că micromineralele pot fi utilizate ca un indicator al concentrației inițiale de litiu — spre exemplu, o mai mare abundență de rubidiu în sedimente semnalează prezența unei cantități mai mari de litiu, în timp ce concentrațiile ridicate de zirconiu indică mai puțin litiu.

”Ne putem folosi de conținutul de zirconiu pentru a-l determina pe cel de litiu în aproximativ 100 de părți la milion”, a declarat autorul principal al studiului, Thomas Benson, absolvent al universității amintite care a început să lucreze la această cercetare în 2012. ”Faptul că acum avem o modalitate mai accesibilă de a găsi mai multe din aceste depozite de litiu dovedește că această lucrare geologică fundamentală poate ajuta la rezolvarea unor probleme ale societății”, a adăugat el.

Potrivit oamenilor de știință, căutarea litiului în zona supervulcanilor ar ajuta la diversificarea ofertei mondiale a acestui metal.

De la descoperirea sa în anii 1800, litiul a fost utilizat în special în tratamentele psihiatrice și în producția de arme nucleare. La începutul anilor 2000, acest metal a devenit principala componentă a acumulatorilor litiu-ion care oferă astăzi energia necesară dispozitivelor mobile, de la telefoane la laptopuri și mașini electrice, precizează sursa citată.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84324

Publicat de la data aug. 18 2017. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

10 decembrie 2018, 12:02
 

N
Noros
1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 3°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:41
Apus: 16:36
Prognoza 11 decembrie 2018
Zi
 

SSV
Ploaie
3°C
Vânt: 4 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

N
Ploaie cu zăpadă
-2°C
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-12-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:20 si 09:00 In zona : Județul Olt; Se vor semnala : ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-12-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 05:00 si 09:00 In zona : Județul Constanta: zona de litoral;Județul Tulcea: zona de litoral; Se vor semnala : local - ceață care determină vizibilitate scăzută sub 200 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-12-2018 Ora : 3 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 03:00 si 09:00 In zona : Județul Ialomiţa;Județul Giurgiu;Județul Prahova: zona joasă;Județul Argeş: zona joasă;Județul Brăila;Județul Dâmboviţa: zona joasă;Județul Teleorman;Județul Buzău: zona joasă;Județul Ilfov;Județul Călăraşi; Se vor semnala : local, vizibilitatea este redusă sub 200 de metri din cauza […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-12-2018 Ora : 3 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 03:00 si 09:00 In zona : Mun. Bucureşti; Se vor semnala : vizibilitate redusă sub 200 de metri din cauza ceții
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-12-2018 Ora : 3 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 03:00 si 09:00 In zona : Județul Vaslui;Județul Bacău: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Galaţi;Județul Iaşi; Se vor semnala : local ceață, care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m.

Loto

Horoscop

 • 159.387 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team