Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

STUDIU: Supervulcanii, o nouă sursă de litiu

O sursă de litiu, element utilizat, printre altele, în producția de acumulatori pentru dispozitivele electronice mobile, a fost identificată în sedimente conservate în lacuri formate în zonele unor supervulcani, informează agenția Xinhua citând un studiu publicat miercuri în jurnalul ”Nature Communications”.

Cercetarea detaliază o nouă metodă de localizare a litiului în sedimente din lacuri vulcanice. În prezent, mare parte din cantitatea de litiu, un metal alb-argintiu, provine din depozitele de pegmatite din Australia și din saramuri aflate la altitudini mari în Chile.

Supervulcanii pot produce erupții masive de sute și chiar mii de kilometri cubi de magmă. În urma unei erupții, pierderile masive de magmă duc la prăbușirea pereților camerei magmatice, iar vulcanii apar ca niște găuri imense, cunoscute sub numele de caldere vulcanice. De cele mai multe ori, aceste găuri se umplu cu apă și formează un lac. De-a lungul a zeci de mii de ani, ploile și izvoarele subterane eliberează litiul din depozitele vulcanice din străfunduri, acesta acumulându-se împreună cu sedimentele în apa din calderă.

Pentru descoperirea faptului că supervulcanii oferă cea mai bună sursă de litiu, echipa de oameni de știință condusă de Gail Mahood, profesor de științe geologice la Universitatea Stanford University, a analizat mostre provenind din zona mai multor supervulcani, majoritatea din Statele Unite. Cercetătorii au aflat astfel că micromineralele pot fi utilizate ca un indicator al concentrației inițiale de litiu — spre exemplu, o mai mare abundență de rubidiu în sedimente semnalează prezența unei cantități mai mari de litiu, în timp ce concentrațiile ridicate de zirconiu indică mai puțin litiu.

”Ne putem folosi de conținutul de zirconiu pentru a-l determina pe cel de litiu în aproximativ 100 de părți la milion”, a declarat autorul principal al studiului, Thomas Benson, absolvent al universității amintite care a început să lucreze la această cercetare în 2012. ”Faptul că acum avem o modalitate mai accesibilă de a găsi mai multe din aceste depozite de litiu dovedește că această lucrare geologică fundamentală poate ajuta la rezolvarea unor probleme ale societății”, a adăugat el.

Potrivit oamenilor de știință, căutarea litiului în zona supervulcanilor ar ajuta la diversificarea ofertei mondiale a acestui metal.

De la descoperirea sa în anii 1800, litiul a fost utilizat în special în tratamentele psihiatrice și în producția de arme nucleare. La începutul anilor 2000, acest metal a devenit principala componentă a acumulatorilor litiu-ion care oferă astăzi energia necesară dispozitivelor mobile, de la telefoane la laptopuri și mașini electrice, precizează sursa citată.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84324

Publicat de la data Aug 18 2017. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-03-2018 Ora : 13 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții. Fenomene : conform textelor; Mesaj : ACTUALIZARE MESAJ 1: INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 19 martie, ora 13.30 – 20 martie, ora 20Fenomene vizate: precipitații mai ales sub formă […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 18-03-2018 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 19 martie, ora 06 – 20 martie, ora 21 Zonele afectate : conform textului Fenomene : precipitații în general moderate cantitativ, mai ales sub formă lapoviță și ninsoare, polei, vreme deosebit de rece Mesaj :      INFORMARE METEOROLOGICĂ    Temporar […]

20 martie 2018, 7:47
 

NE
Rafale
-4°C
11 km/h
Perceput de temperatură: -8°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:19
Apus: 18:27
Prognoza 21 martie 2018
Zi
 

NE
Rafale
1°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NE
Rafale
-3°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 79.094 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team