Ultima ora
Publicat: miercuri, 22 noiembrie 2017

Studiu WWF: Goana după proteine – impactul pescuitului oceanic asupra securității alimentare globale până în 2050

Putem schimba pescuitul și agricultura astfel încât să ne hrănească, dar efectele lor negative asupra mediului să rămână limitate la un minimum absolut? Vom putea să rezolvăm problemele de distribuție în mod echitabil și pașnic?

Ceva ce lipsește în anumite regiuni este risipit inutil în altele: la nivel mondial, între 30 și 40% din hrana produsă ajunge la gunoi pe parcursul lanțurilor de producție și distribuție, arăta WWF în 2015. Posibilitatea extinderii terenurilor cultivate pentru producția agricolă de alimente de bază pare foarte improbabilă, din contra, această opțiune și-a atins limitele sau le-a și depășit în multe regiuni. Multe sisteme agricole generează producții uriașe de porumb, orez, cereale și carne degradând în același timp resurse ca solul și apa.


Care este roul peștelui în acest context?

Peștele are un rol de o importanță covârșitoare în securitatea alimentară internațională. Pe lângă importanța sa ca sursă de hrană, peștele are o importanță socio-economică deosebită: aproximativ 500 milioane de indivizi din toată lumea își câștigă existența într-o formă sau alta datorită industriei de pescuit, informează  Organizația pentru Alimentație și Agricultură, FAO.

Conform datelor Băncii Mondiale, peștele furnizează în prezent 17% din cantitatea totală de proteine consumată în lume. Acest procent va crește deoarece creșterea veniturilor consumatorilor este însoțită de creșterea cererii de pește de calitate ridicată.

VEZI GHIDUL CONSUMATORULUI DE PEȘTE

Dar starea stocurilor globale de pește este îngrijorătoare. Dintre stocurile de pește evaluate în mod științific, 31% sunt considerate a fi pescuite excesiv și altele 58% a-și fi atins limita maximă de exploatare, precizează  Organizația pentru Alimentație și Agricultură.

CONSULTĂ STUDIUL 

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>