SUA – Topul multinaționalelor amendate pentru că au dat mită

11 companii au plătit anul trecut amenzi de 1,92 miliarde de dolari în SUA pentru că au dat mită în străinătate, potrivit blogului FCPA. Foreign Corrupt Practice Act (FCPA) este o lege americană care încearcă să prindă și sancționeze multinaționalele care dau mită în alte țări.

Începând cu 2008 au fost investigate 143 de companii, care au fost penalizate cu un total de 11 miliarde de dolari. Dintre cazurile de anul trecut, două au intrat în top 10: Telia (Suedia) pe locul 1 cu o amendă-record de aproape 1 miliard de dolari și Keppel (Singapore) pe locul 7 cu 422 de milioane de dolari. În cele două cazuri s-a aplicat o regulă nouă de despăgubire: banii nu mai merg integral la Departamentul de Justiție al SUA ci se împart între țările considerate vătămate.

Asta înseamnă că, teoretic, dacă România ar duce la bun-sfârșit dosare ca de exemplu Microsoft sau EADS ar exista o șansă să încaseze sume de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de dolari pe post de despăgubiri.

Iată topul istoric complet:

1. Telia (Suedia) – operator de comunicații – ar fi dat mită 80 de milioane de euro în Uzbekistan în 2007 pentru a cumpăra active din telecomunicații. Banii ar fi fost încasați de Gulnara Karimova, fiica cea mai mare a președintelui. Despăgubirile totale au fost stabilite la 965 de milioane de dolari în 2017, bani din care o parte vor ajunge la autoritățile judiciare din Suedia și Olanda iar restul în SUA. După moartea tatălui ei, Karimova a fost plasată în arest permanent la domiciliu.

2. Siemens (Germania) – conglomerat industrial – a fost condamnat în 2008 la despăgubiri de 800 de milioane de dolari pentru „neconformități” după ce inițial a fost acuzat că a dat mită în mai multe țări printre care Argentina, Bangladesh și Venezuela.

3. VimpelCom (Olanda) – operator de comunicații – a fost condamnată în 2016 cu 795 de milioane de dolari în dosarul uzbek în care a fost prinsă mai recent și ocupanta locului 1, Telia. În schimbul unei mite de 300 de milioane de dolari, compania ar fi obținut beneficii în valoare de 2,5 miliarde.

4. Alstom (Franța) – prooducător de echipamente de transport – a fost amendat cu 772 de milioane de dolari în 2015 pentru că a dat mită în Egipt, Arabia Saudită și Indonezia. În schimbul unei „investiții” de 75 de milioane de dolari, compania și-a asigurat încasări de 4 miliarde și profituri de 300 de milioane.

5. KBR / Halliburton (SUA) – lucrări inginerești – 579 milioane de dolari amendă în 2009 pentru mită de 182 de milioane de dolari plătită în Nigeria între 1995 și 2004. Halliburton a plătit despăgubiri și Nigeriei, într-o dispută separată încheiată în 2010 (sumele vehiculate variază între 35 și 250 de milioane de dolari) la finalul căreia a renunțat la acuzațiile contra lui Dick Cheney, fost vicepreședinte al SUA și anterior vicepreședinte Halliburton.

6. Teva Pharmaceutical (Israel) – industrie farmaceutică – amendat cu 519 milioane de dolari în 2016. Compania a dat mită în Rusia (65 de milioane de euro către un oficial din Ministerul Sănătății), Ucraina (200 de mii de dolari mascați sub formă de taxe de consultanță) și Mexic (mită dată medicilor ca să prescrie anumite medicamente).

7. Keppel (Singapore) – constructor de nave – a plătit mită de 55 de milioane de euro în Brazilia vreme de zece ani, în schimbul cărora a primit contracte de 1 miliard de dolari. Sancțiunile se ridică la 422 de milioane de dolari. Jumătate din bani trebuie plătiți în Brazilia, un sfert în Singapore și un sfert în SUA.

8. Och-Ziff (SUA) – servicii financiare – amendată cu $412 milioane de dolari în 2016 pentru mită în Congo și Libia. Chiar astăzi, 3 ianuarie, Michael Cohen, fost șef al operațiunilor din Europa Och-Ziff, a fost pus sub acuzare pentru fraudă, potrivit Bloomberg.

9. BAE (Marea Britanie) – industria aeronautică – a plătit 400 de milioane de dolari amendă pentru că își crease un întreg sistem offshore de intermediere a mitei. Unul dintre cazurile despre care s-a aflat este un contract de înarmare de 80 de miliarde de dolari cu Arabia Saudită. În altă ordine de idei, în România BAE este furnizor în contractul de achiziție a celor două fregate cumpărate de marina română, care nu sunt operaționale nici astăzi, după aproape 15 ani.

10. Total SA (Franța) – petrol și gaze – a fost amendată cu 398 de milioane de dolari în 2013 pentru că în 1995 ar fi dat mită de 60 de milioane de dolari pentru explorări în Iran, de unde a obținut apoi profituri de 150 de milioane de dolari.

În 2017, cei doi nou-intrați au lăsat în afara top 10 companiile Alcoa (SUA) și Snamprogetti (Olanda).

Sursa: România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.