Ultima ora
Publicat: marți, 10 octombrie 2017

Teatru documentar și o demonstrație de lucru în cadrul Festivalului Eurothalia

Imagine din „Oraș curat”, o producție Onassis Cultural Center

În cadrul Festivalului European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), vor fi prezentate demonstrația de lucru „Urme în zăpadă”, o producție a companiei Odin Teatret (Danemarca), marți, 10 octombrie 2017, la ora 18 în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și spectacolul de teatru „Oraș curat”, o coproducție a Centrului Cultural Onasis Atena (Grecia) și a Institutului Goethe, marți, 10 octombrie 2017, la ora 20 în sala Teatrului German.

În „Urme în zăpadă”, tehnica actorului devine protagonistul. Actrița Roberta Carreri dialoghează cu secretele care preced și urmează construcția unui personaj și procesul de creare a unui spectacol, expunând aceste secrete. Tensiunea care caracterizează teatrul este prezentă și în această demonstrație de lucru, datorită confruntării dintre cele două forme de comportament ale actriței: cel cotidian și cel scenic.

„Oraș curat” este un spectacol de teatru care documentează viața de zi cu zi a imigranților care lucrează în industria curățeniei în Grecia. Regizorii Anestis Azas și Prodromos Tsinikoris explorează prin acest spectacol rasismul „curățeniei” și al „purității”, pericolele fascismului, imigrația feminină din Grecia și identitatea „femeii de serviciu”. În calitate de teatru al realului, „Oraș curat” trasează și redefinește stereotipurile din perspectiva și pe baza experiențelor personale ale unor adevărate experte în materie de curățenie: femeile de serviciu imigrante din Atena. În același timp, spectacolul explorează nuanțele istorice, politice și filozofice ale „curățeniei” ca și concept normativ care a fost adoptat de către nazism și care a devenit punctul central al ideologiei rasiste, bazată pe exterminarea „celuilalt” pentru a crea o „rasă pură”.

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>